Erişilebilirlik

Irak'ta Şiiler 'Seçim' İstiyor - 2004-01-15


Irak’ta, yeni hükümetin halk tarafından doğrudan seçilmesini isteyen binlerce Şii, Basra’da gösteri düzenledi.

Şii Lider Ayetullah Ali Sistani, seçimle iş başına gelmemiş bir geçiş hükümetine karşı çıktığını açıklamıştı.

Amerikalı yetkililer ve Irak Yönetim konseyinin bazı üyeleri, güvenlik gerekçesiyle erken genel seçimlere karşı çıkıyor.

Bu arada, Irak’ta iki gündür devam eden şiddet dalgası 14 kişinin ölümüne, birçoğunun da yaralanmasına yol açtı. Amerikalı yetkililer, Bakuba’da bir polis merkezi önünde meydana gelen patlama sonucu üç kişinin öldüğünü açıkladı.

Tikrit’te silahlı bir kişinin saldırısı sonucu, Amerikalı bir şirket için çalışan iki Pakistanlı ile bir Türkün öldüğü bildirildi. Samara’da önceki gün çıkan çatışmalarda ise Koalisyon askerleri 8 Iraklıyı öldürdü.

Öte yandan, Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney,dün, Los Angeles’ta yaptığı konuşmada yönetimin terörle mücadele çabalarını ve Irak savaşını savundu.

Başkan Yardımcısı Cheney, 2003 yılının Amerika için iki önemli zaferle tamamlandığını ve bunlardan birinin Saddam Hüseyin’in yakalanması olduğunu söyledi.

Cheney, bu olaydan beş gün sonra da, Libya’nın nükleer ve biyolojik silah programına son vereceğini, uzun menzilli silahlardan arınacağını açıkladığını kaydetti.

Başkan yardımcısı, geleneksel tecrit politikaları ve caydırıcı önlemlerin teröristlere ve elinde kitle imha silahı bulunan rejimlere karşı etkin olmadığını savundu ve Saddam Hüseyin’in teröristlerle ilişki kurmaya çalıştığını ve bu tür silahları geliştirip kullandığını ileri sürdü. Cheney, Amerika ve müttefiklerinin, Irak’taki operasyonuyla dünyaya açık bir mesaj gönderdiğini vurguladı.

Başkan yardımcısı, kitle imha silahları elde etmeye çalışanların tecritle karşılaşacağını ve sonunda başka bedeller ödemek durumunda kalacağını söyledi. Cheney’e göre, kitle imha silahlarından vazgeçen ülkelerin Amerika ve diğer ülkelerle daha iyi ilişkiler kurması mümkün olacak. Bu arada, Amerika’da, Başkanlık seçim kampanyası hız kazanırken, Demokratlar, terörle mücadele çabalarından uzaklaşıldığı gerekçesiyle Bush yönetiminin Irak politikasını eleştiriyor.

Başkan Yardımcısı Cheney, Irak savaşıyla terörizmle mücadelenin birbiriyle ilişkili olduğunu savunuyor ve mevcut durumu, eski Başkanlardan Truman’ın İkinci Dünya Savaşı sonrasında izlemeye çalıştığı siyasete benzetiyor. Cheney’e göre, Truman, o tarihte, Amerika’nın güvenliği ile ilgili politikalardaki stratejik değişimi görmüş ve ülkesini soğuk savaş dönemine hazırlamıştı. Cheney, benzer bir durumun bugün için de geçerli olduğunu düşünüyor.

XS
SM
MD
LG