Erişilebilirlik

Ankara AB Komisyonu Başkanı Prodi'yi Ağırlıyor - 2004-01-15


Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Türkiye ziyaretine Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Türkiye ziyaretine önümüzdeki saatlerde başlayacak.

Prodi’nin Ankara randevularında Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri tüm yönleriyle ele alınacak.

Amerika’nın Sesi Muhabiri Amberin Zaman, ziyaret sırasında Kıbrıs, üyelik müzakereleri ve Avrupa Birliği’nin stratejik hedeflerinin kapsamlı olarak görüşüleceğini belirterek, “Prodi’nin Ankara ziyareti hem siyasi açıdan hem de diplomatik ve stratejik açıdan önemi büyük bir ziyaret” diyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin hukuki zeminini oluşturan ve 12 Eylül 1963 tarihinde imzalanan Ankara anlaşmasından sonra geçen 40 yılın ardından Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyor.

Prodi, Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’ye resmen verilen Avrupa Birliği’ne aday statüsünün ardından ilk kez Ankara’yı ziyaret ediyor. Prodi’ye Avrupa Birliği Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen da eşlik ediyor.

Romano Prodi’nin, Avrupa Komisyonu’nun 5 Kasım tarihinde yayınladığı ilerleme raporundan bu yana Ankara’nın gerçekleştirdiği reformlara değinerek, Brüksel’in Türkiye’den bundan sonraki beklentilerini dile getirmesi bekleniyor.

Prodi iki gün sürecek ziyaretinde Ankara’nın yanı sıra Türk finans sektörünün başkenti İstanbul’a da gidecek.

Prodi, Türkiye'yi ziyareti sırasında, insan hakları konusunun görüşmelerin en önemli bölümünü oluşturacağını bildirdi. "Kopenhag kriterlerinin bütün aday ülkeler için aynı olduğunu" belirten Prodi, "Türkiye çok önemli reformlar yaptı, ancak bu reformların uygulamaya geçirilmesi de çok önemli" dedi.

XS
SM
MD
LG