Erişilebilirlik

Annan: 'Yahudi ve Müslüman Düşmanlığı Yapmayın' - 2004-01-14


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail’in Ortadoğu’da izlediği politikaların Yahudi düşmanlığı için bir neden olamayacağını söyledi. Annan, İslam’a karşı bağnazlığı da eleştirdi. Genel Sekreter Annan, değerlendirmesini Yahudilere karşı fiziksel ve sözlü saldırıların arttığı bir dönemde yaptı.

Genel Sekreter, Avrupa ülkeleriyle Türkiye ve dünyanın başka yerlerinde Yahudilere ya da sembollerine karşı yapılan saldırıların, Yahudi düşmanlığının geçmişte kalmadığını gösterdiğini söyledi.

Annan, İkinci Dünya savaşı sırasındaki Yahudi soykırımını inkar edenleri de uyararak, İsrail’in Ortadoğu politikalarını, Yahudi düşmanlığına kılıf yapmamalarını istedi.

Genel Sekreter, Yahudi düşmanlığının özellikle son yıllarda İsrail-Filistin arasında artan şiddetin bir yan ürünü olarak ortaya çıktığını belirtti.

Annan, izlediği siyaset yüzünden İsrail’i eleştirmenin başka, bu politikalar yüzünden Yahudilere ya da onların tarihi mirasına saldırmanın bambaşka bir şey olduğunu vurguladı.

Annan ayrıca, İsrail taraftarlarından da, Yahudi düşmanlığı söylemini, diğer meselelerin tartışılmasına engel haline getirmemelerini istedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Müslümanlara karşı gösterilen hoşgörüsüzlüğü ve saldırıları da eleştirdi.

Annan, Haçlı seferleri ve sömürgeciliğin İslam’a karşı saldırıların tarihi örnekleri olduğunu, ancak 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra Müslümanlara karşı uygulanan ayrımcılığın soruna yeni bir boyut eklediğini kaydetti.

Genel Sekreter İslam’a karşı en rahatsız edici tavrın, İslamiyet fobisi olduğunu söyledi ve böylelikle eski soruna yeni isim bulunduğunu vurguladı.

Annan, Birleşmiş Milletler’e de çağrıda bulunarak ayrımcılık ve ırkçılık konularına eğilmesini istedi; örgütün önümüzdeki aylarda bu konuda çeşitli seminerler düzenleyeceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Yetkilisi, Irak savaşı ve başarısızlıkla sonuçlanan dünya ticaret görüşmelerinin küresel siyasi sistemdeki ayrılıkları bir kez daha su yüzüne çıkarttığını söyledi ve küresel sorunlara çözüm bulmak için ortak çaba harcamak gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG