Erişilebilirlik

Monterrey Zirvesinde Yoksulluk ve Serbest Ticaret Konuşuluyor - 2004-01-13


Batı yarı küresi liderleri, ticaret, göçmenlik ve yolsuzlukla mücadele konularını görüşmek üzere Meksika’da biraraya geldi.

Monterrey kentinde yapılan zirveye Kuzey, Orta ve Güney Amerika’yla, Karayip Denizi bölgesinden 34 ülkenin liderleri katılıyor.

Amerika, zirvede, serbest ticaret konusunda ısrar ederken, bazı ülkeler yoksullukla mücadele edilmesine ağırlık verilmesini istiyor.

Zirvenin açılış töreninde konuşan Başkan Bush, serbest ticaretin yararlarından söz etti.

Başkan Bush, uzun dönemde serbest ticaretin refaha giden en kestirme yol olduğunu söyledi. Başkan, serbest ticaretin bölgede ekonomik büyümeyi desteklediğini ve taraflara karşılıklı yararlar sağladığını vurguladı. Sözlerini rakamlarla destekleyen Bush, geçen bir yıl boyunca, Latin Amerika’dan Amerika’ya gelen malların yüzde 83’ünün gümrüksüz giriş yaptığına dikkati çekti. Bu malların toplam bedeli 176 milyar Dolar tutarında...

Zirveye katılan diğer liderler ise, yoksullukla daha etkin mücadele edilmesini ve görüşmelerde demokratik kurumların güçlendirilmesi konularına daha fazla ağırlık verilmesini istedi. Zirvenin yapılmasını öneren Kanada Başbakanı Paul Martin, bölge liderlerine yoksulların gereksinimlerine her zaman öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Kanada Başbakanı, konuşmasında, başarılı toplumların sağlıklı ve iyi eğitilmiş bireylerden oluştuğunu belirtti ve sosyal güvenlik ağına gerekli ilginin gösterilmesi gerektiğini vurgumadı., Başbakan, bunun bazı ülkeler için güç olduğunu ve bu noktada kalkınmış ülkelerin yardım elini uzatmasının önemine işaret etti; bunun uluslar arası ilişkilere katkı sağlayacağını vurguladı.

Brezilya ve Venezüella dahil bazı ülkeler, Amerika’nın serbest ticaret konusundaki ısrarının zamanlamasını eleştirdi. Meksika Cumhurbaşkanı Vicente Fox ise, liderlerden bu konuda alınması gereken karaları geciktirmemeleri için çağrıda bulundu.

Fox, bölge ülkelerinin, bu önemli kararlar için daha fazla beklememesini istedi Zirve, bu gece yayınlanacak ortak bildiriyle sona erecek...

XS
SM
MD
LG