Erişilebilirlik

ABD'den Özbekistan'a 'Yardım Kesintisi' Uyarısı - 2004-01-13


Bush yönetimi Özbekistan’a, eski Sovyet Cumhuriyeti ülkelerin kitle imha silahlarından kurtulmalarını öngören program çerçevesinde yardım yapmaya devam kararı aldı.

Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Nisan ayına kadar insan hakları uygulamalarında düzelme olmadığı taktirde, Özbekistan’ın milyonlarca dolarlık ekonomik ve teknik yardımı kaybedebileceği uyarısında bulundular.

Amerikan yönetimi Özbekistan’ı teröre karşı açılan savaşta müttefik ülke olarak kabul ediyor. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son insan hakları raporunda, Özbekistan’da insan hakları uygulamalarının, bazı gelişmelere rağmen, çok kötü olduğu belirtiliyordu. Rapora göre, 6 bin 500 Özbek vatandaşı siyasi nedenlerle hapiste tutuluyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli insan haklarının düzelmesi gereken alanlarını sıralayan bir listeyi Özbek yönetimine verdiklerini belirtirken şöyle konuştu:

“İnsan hakları uygulamalarının istenen düzeye gelebilmek için atacakları adımlar konusunda, Özbekistan’la görüşüyoruz. Bunlar arasında işkencenin kınanması, tutukluların öldürülmesine son verilmesi, yabancı ve yerli hükümet dışı kuruluş temsilcilerinin kısıtlamasız rahatça çalışabilmesi, muhalefet partilerine izin verilmesi, dini azınlık ve Müslümanların haklarının korunması gibi hükümler yer alıyor. Bu konularda sağlam ilerleme aradığımızı, Özbekistan’a açıklıkla bildirdik.”

Özbekistan’a, insan haklarını düzeltmediği taktirde ekonomik yardımdan mahrum kalacağını bildiren Amerika, tutumunu sertleştiriyor.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü de, siyasi baskı uygulaması yüzünden Özbekistan’ın Washington’la ilişkilerinin ilk kez tehlike altına girdiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG