Erişilebilirlik

ABD'den İran'a Seçim Tepkisi - 2004-01-13


Amerika, İran’da muhafazakarların denetimindeki Devrim Muhafızları Konseyi’nin reformcu parlamenterin parlamento seçimlerinde aday olmasını engellemesine tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Amerika’nın serbest, adil ve herkese açık seçimleri desteklediği vurgulandı.

İran’da Devrim Muhafızları Konseyi’nin 20 Şubat’ta yapılacak seçimlere katılmak isteyen 8 binden fazla adayın yarısının adaylığını kabul etmemesi, Avrupa Birliği’nden sonra Amerika’nın da eleştirisine uğradı.

İslamcılardan oluşan Konsey, daha önceki seçimlerde de bazı adayların seçime katılmasını engellemiş ve reformcuların parlamentodan çıkardığı bazı yasaları veto etmişti. Ancak Pazar günü aldığı son karar, reformculara karşı şimdiye kadar aldığı en sert önlem niteliğini taşıyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Adam Ereli, Amerika’nın ilke olarak seçmenlerin tercihlerinin sınırlandırılmasına karşı olduğunu vurguladı ve İran hükümetinden, Konseyin kararını geçersiz ilan etmesini istedi.

Ereli şunları dedi:

“Elbette ki, İran’da serbest ve adil seçimleri destekliyoruz ve bu yüzden de seçim sürecine yönelik müdahalelere karşıyız. İran hükümetine Devrim Konseyi’nin 20 Şubat parlamento seçimlerinin sonuçlarını biçimlendirmeye yönelik girişimlerini reddetmesi çağrısında bulunuyoruz. Ve bir hükümetin seçim sürecini nasıl yürüttüğü konusunun, onun güvenilirliği açısından en temel ölçütlerden biri olduğunu kaydediyoruz.”

Ereli, bir ülkenin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda en iyi kararın o ülkenin vatandaşları tarafından açık ve şeffaf bir süreç içinde belirlenebileceğini söyledi ve halkın tercihlerinin seçim sonuçlarını önceden belirleyecek şekilde başka bir kurum tarafından sınırlandırılmaması gerektiğini vurguladı.

Sözcü Ereli, Amerika’nın tavrının İran’ın iç işlerine karışmak olduğu yönündeki görüşleri de reddetti ve Bush yönetiminin İran’da halkın sesine kulak verilmesinin önemini bir çok kez ifade ettiğini belirtti.

İran’ın anayasal sistemi içinde Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin aldığı kararı geçersiz kılacak düzenlemeler olduğunu söyleyen Ereli, bu ülkedeki siyasi sürecin şeffaf, adil ve herkese açık olmasının önemini vurguladı.

Konsey’in aldığı karar 80’den fazla reformcu milletvekilinin de 20 Şubat seçimlerinde aday olmasını engelliyor.

Avrupa Birliği’nin dış politika ve savunma temsilcisi Javier Solana, İran’a yaptığı ziyaret sırasında, zaten parlamento üyesi olan birisinin yeniden seçilme çabasının nasıl engellenebildiğini, Avrupalı parlamenterlere anlatmanın çok zor olacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG