Erişilebilirlik

Mars Yüzeyinde Keşif Çarşamba Günü Başlayacak - 2004-01-12


Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, Mars’taki uzay aracının, bulunduğu platformdan ayrılarak yüzeyden toprak örnekleri toplamaya başlayacağını açıkladı.

Gezegene yumuşak iniş yapan Spirit’in Mars yüzeyini keşfi 90 gün sürecek.

Spirit uzay aracının üzerinde bulunduğu platformdan en erken Çarşamba günü ayrılabileceği bildiriliyor.

Mars seferinden sorumlu John Callas, Kalifornia, Pasadena’dan uzay aracının hareketini dikkatle izliyor.

Callas her şeyin oldukça iyi gittiğini ve bu uzay yolculuğunun en önemli ayağı olan Mars yüzeyinin keşfi aşamasını heyecanla beklediklerini belirtiyor.

Teknisyenler, Cumartesi günü Spirit’i Mars yüzeyine taşıyan modülün açılarak, aracın yüzeye kolaylıkla inmesini sağlayacak şekle girmesini sağladı.

Uzmanlar, aslında bu işlemin bir gün ardından Spirit’in yüzeye inmesini planlamıştı. Ancak, iniş sırasında hava yastıklarından birinin gerektiği gibi çalışmaması sonucu, iniş platformu zarar gördü ve iniş için kullanılacak yol değiştirildi.

Spirit şimdi platformun yüzeye 40 santimetre uzaklıktaki bir başka köşesinden inmeye çalışacak.

NASA’dan John Callas, bilimadamlarının gecikmeyi bir avantaj olarak kullandıklarını ve gezegenin yeni fotoğraflarını çektiğini söyledi.

İki hafta içerisinde gezegenin diğer tarafına Opportunity-Fırsat adlı bir başka Amerikan uzay aracı inecek. Bu uzay aracı da aynı amaçla, kızıl gezegende su ve hayat izi olup olmadığını anlamak için gönderilmişti...

XS
SM
MD
LG