Erişilebilirlik

'Bush İlk Günden Saddam'ı Devirmeye Kararlıydı' - 2004-01-12


Amerikan hükümetinin eski bir üyesi, bu hafta satışa sunulacak yeni bir kitapta, Başkan Bush’un 11 Eylül saldırılarından önce; 2001 yılında başkanlığı üstlendiği ilk günlerden itibaren Irak’ın eski lideri Saddam Hüseyin’i devirmeyi amaçladığını öne sürdü. Eski Maliye Bakanı Paul O’Neill Bush yönetiminin ekonomik politikalarına da sert eleştiriler getirdi.

Maliye Bakanı O’Neill, dün Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan söyleşisinde Başkan Bush’ın Irak politikasına ilişkin önemli iddialarda bulundu. Eski bakan, “Daha ilk başlardan itibaren, Saddam Hüseyin’in kötü birisi olduğu ve gitmesi gerektiği konusunda bir kanaat vardı,” şeklinde konuştu. Yaklaşık iki yıl süreyle Maliye Bakanlığı görevini yürüten O’Neill, vergi indirimleri konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle Başkan Bush tarafından 2002 yılı Aralık ayında görevden alınmıştı. Eski bakan, Bush kabinesine katılmadan önce bir şirkette yöneticilik yapıyordu.

Beyaz Saray sözcüsü ise, Bush yönetiminin Saddam Hüseyin’i 11 Eylül’den önce tehdit olarak gördüğünü, terörist saldırılardan sonra da bu görüşün daha da güç kazandığını belirtti. Sözcü, O’Neill’in kitabı kendi düşüncelerini haklı çıkarmak amacıyla kullandığına inandığını da söyledi. O’Neill kitapta, Maliye Bakanı ve Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Konseyi’nin bir üyesi olarak, Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğuna dair ikna edici bir kanıt göremediğini belirtiyor.

Demokrat Partili başkan adaylarından Kongre üyesi Richard Gephardt ise, CBS televizyonundaki “Face the Nation” programında, Amerika’nın Irak’ın kitle imha silahlarına ilişkin şüphelerinin çok eski tarihlere dayandığını ve şimdiki başkandan daha önce başladığını söyledi. Gephardti “Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’ye gittim ve sorulabilecek bütün soruları sordum. Saddam Hüseyin’in silah yapımında kullanılan malzemelere veya silahlara sahip olduğu, ya da kolayca teröristlerin eline geçebilecek şekilde malzeme imal edebileceği yönünde ciddi kaygılar bulunduğu konusunda ikna edici bir cevap aldım. Aynı soruları Clinton’un başkanlığı döneminde güvenlikten sorumlu kişilere de sordum ve onlardan da aynı cevabı aldım," diye konuştu.

O’Neill ile Bush yönetimi arasındaki bir başka anlaşmazlık konusu ise ekonomik politikalardı. O’Neill ortaya çıkacak bütçe açığının, Amerika’nın mali güvenilirliği üzerinde olumsuz etkisi olacağı gerekçesiyle yönetimin vergi indirimi planını eleştirmişti. Bir başka Demokrat başkan adayı olan Senatör Joseph Lieberman, dün O’Neill’in bu tutumuna destek verdi. Lieberman, “Açıkça ortaya çıkıyor ki, O’Neill’in görevden alınması bununla ilgili ve bence eski bakan görüşlerinde, haklıydı. Bu yönetim yüzünden, tarihimizdeki en büyük bütçe açığını yaşıyoruz. Dolar, tarihteki en düşük düzeyinde ve üç milyon insan işsiz kaldı," dedi.

Amerika’nın bütçe açığı 500 milyar doları buluyor. O’Neill’den sonra Maliye Bakanlığı görevini üstlenen John Snow, Bush yönetiminin bütçe açığını önümüzdeki 5 yıl içinde yarı yarıya azaltmayı amaçladığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG