Erişilebilirlik

AP: 'Amerika İncirlik'i Kullanmaya Başladı' - 2004-01-12


Associated Press Ajansı, Amerika’nın Irak’taki askerlerinin rotasyonu için İncirlik Üssü’nü kullanmaya başladığını bildirdi. Adını açıklamayan Amerikalı bir yetkiliye dayandırılan haberde, yeniden kullanıma açılan İncirlik Üssü üzerinden önümüzdeki aylarda on binlerce askerin geri dönüş yapacağı belirtildi.

Amerika, gelecek aylarda Irak’ta görev yapan askerlerini geri getirerek yerlerine, hareket kapasitesi daha yüksek yeni birlikler gönderecek. Rotasyon sonrasında Irak’taki asker sayısının 110 bin civarında olması planlanıyor. Askerlerin rotasyonunda Kuveyt ve Almanya’daki üsler de kullanılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün bu konuda yorum yapmaktan kaçınırken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Cuma günü İncirlik Üssü’yle ilgili yeni bir uygulamanın söz konusu olmadığını kaydetmişti.

Washington Post gazetesi Cumartesi günü İncirlik Üssü’yle ilgili anlaşmayı duyururken, Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher Cuma günkü basın toplantısında bu konudaki soruları yanıtlamaktan kaçınmıştı. Associated Press Ajansı ise, asker rotasyonu için Üssün kullanıma açılmış olmasını, geçen yıl Irak savaşında aynı izni vermeyen Türkiye’nin politikalarında ciddi bir değişiklik diye niteledi. Ajans, kararın Kürtlerin federasyon isteklerinden rahatsızlık duyan Ankara’nın bu konuda Washington’un desteğini aradığı bir dönemde alındığına da dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG