Erişilebilirlik

Esad Barış İçin Kudüs'e Davet edildi - 2004-01-12


İsrail Cumhurbaşkanı Moshe Katsav, Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’ı, barış görüşmeleri için Kudüs’e davet etti.

Dün de, İsrail Başbakanı Ariel Sharon, Suriye ile barış görüşmelerine hazır olduğunu açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Moshe Katsav’ın Suriye Devlet Başkanı Beşir Esad’a yaptığı davet hiçbir önkoşul içermiyor.

Katsav, kendisinin İsrail Cumhurbaşkanı olduğunu ve yabancı devlet başkanlarını ülkeye çağırma yetkisi bulunduğunu söyledi. Katsav, Suriye liderini, kendisinin de istemesi durumunda, İsrail liderleriyle ciddi görüşmeler yapmak üzere Kudüs’e davet ettiğini ifade etti. İsrail Cumhurbaşkanı, ülkesinin Beşir Esad’ın görüşmelere yeniden başlama isteğini ciddi bir şekilde ele alması gerektiğini vurguladı.

Aralık ayı başında Esad, New York Times gazetesine verdiği demeçte, İsrail’le sürdürülen ancak 2000 yılında kesintiye uğrayan görüşmelere yeniden başlama isteğini dile getirmişti. Bu görüşmelerde İsrail, 1967 yılında ele geçirdiği Golan Tepelerinin neredeyse tamamını geri vermeye razı olmuştu.

Katsav, Suriye liderinin niyetinin, önerisinde ne kadar ciddi olduğunun çeşitli kanallardan inceleneceğini, ancak davetinin hiçbir koşul içermediğini belirtti.

Katsav’ın Cumhurbaşkanı olarak, İsrail siyasetinde sembolik bir rolü var.

Diğer taraftan Başbakan Ariel Sharon dün yaptığı açıklamada barış görüşmeleri için tek şartının olduğunu söylemişti.

Başbakan Saron, Suriye’yi teröristlere destek sağlamakla suçladı ve buna son vermesi gerektiğini kaydetti. Sharon, bunun yerine getirilmesi durumunda, ülkesinin memnuniyetle görüşmelere başlayabileceğini vurguladı.

İsrail Başbakanı, teröristlere destek sözüyle, Şam Hükümetinin Hizbullah ve Filistinli militanlara yaptığı yardımdan söz ediyordu.

Başbakan Sharon dünkü kabine toplantısında da, Suriye’nin gerçek niyetini anlamadan barış görüşmeleri için acele edilmemesi gerektiği uyarısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG