Erişilebilirlik

Powell: '2003'de Türkiye’yle İlişkilerde Zor Bir Dönem Geçirdik' - 2004-01-09


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, dost ve müttefik ülke Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın Washington ziyaretini, ikili ilişkileri güçlendirecek bir imkan olarak gördüklerini söyledi.

Powell, dün yılın ilk basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dışişileri Bakanı’na Türkiye’nin, Irak’ın geleceği, Kıbrıs ve Avrupa Birliği üyeliği gibi konularda kaygıları olduğu belirtilerek, yaklaşan ziyaretin bu alanlarda ilerlemeye yol açıp açmayacağı soruldu.

Powell şu karşılığı verdi:

“Türkiye iyi bir dostumuzdur. Türkiye’ye çabalarında destek olmayı istiyoruz. Kıbrıs sorununa, Kofi Annan planı temelinde bir çözüm yolu bulmayı, Türkiye’yle birlikte araştıracağız. Ayrıca Türkiye’yi Avrupa Birliği’yle bütünleşmeye hazırlama umudunu taşıyoruz. Bu amaçla Türkiye’yle ve diğer Avrupalı meslektaşlarımızla birlikte çalışmak istiyoruz.”

Amerika Dışişleri Bakanı, Türkiye’yle ilişkilerin 2003 yılında zor bir dönem geçirdiğini, tezkere olayının hayal kırıklığı yarattığını, fakat bu hayal kırıklığının artık giderildiğini ifade ederken şu değerlendirmeyi yaptı:

“Geçen yıl bazı güçlüklerimiz oldu. Fakat şu noktayı gözden kaçırmamak gerekir. Türkiye’den zor bir karar istediğimiz zaman, Amerikan askerlerinin kuzey Irak’a geçişine izin vermek giibi çok zor bir kararı vermesini istediğimiz zaman çok yeni bir hükümet, ve çok yeni bir parlamento işbaşındaydı. Başbakan Erdoğan isteğimizi parlamentoya götürdü. Birkaç saat bu isteğin kabul edildiğini sandık, fakat parlamento isteğimizin aleyhinde karar verdi. Bu bir hayal kırıklığı yarattı. Ancak biz bu hayal kırıklığını çalışarak geride bıraktık. Birkaç ay önce de, Türk askerinin Irak’a gönderilmesi düşünüldüğünde, parlamento bu kez ‘olur’ verdi. Fakat, Türk askerinin o tarihte ve o bölgede bulunmasının doğru olmadığına karar verdik. Ancak Türkiye bizim yanımızda yer aldı.”

Powell, iyi bir dost ve müttefik ülke olan Türkiye’nin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ı Washington’da görmekten memnuniyet duyacaklarını belirtirken, Türkiye’nin bazı konulardaki kaygılarını bildiklerini, bunların arasında Kuzey Irak ve PKK’nın bulunduğuna işaret etti.

Amerika Dışişleri Bakanı, "bu konuları görüşeceğimize ve Başbakan Erdoğan geldiğinde Türk Amerikan dostluğunun gücünü bir kez daha teyit edeceğimizden eminim" dedi.

XS
SM
MD
LG