Erişilebilirlik

AB'den 'Yahudi Karşıtı' Suçlamalarına Tepki - 2004-01-08


Avrupa Komisyonu, iki önemli Yahudi örgütünden gelen ve Avrupa Birliği’ni Yahudi karşıtı olmakla suçlayan eleştirilere sert tepki gösterdi.

Komisyon, konuyu Brüksel’de yaptığı yılın ilk toplantısında gündemine aldı. Komisyon sözcülerinden Reijo Kemppinen, suçlamalar karşısında şaşkınlık içinde kaldıklarını ve inanamadıklarını söyledi.

Salı günü, Komisyon Başkanı Romano Prodi de, Yahudi örgütlerle Şubat ayında yapılacak bir semineri erteleyerek tepkisini gösterdi. Prodi’nin bu kararına Dünya Yahudi Kongresi ile Avrupa Yahudi Kongresi’nin Komisyon’u Yahudi karşıtlığını desteklemekle suçlaması neden oldu.

Prodi, suçlamaları kara çalmak olarak niteledi. Ancak Avrupa birliği sözcüsü, Prodi’nin Yahudi örgütlerle mümkün olan en kısa sürede yeniden verimli bir işbirliği kurmak istediğini ve Şubat ayındaki seminerin hazırlıkları konusunda da birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Tartışma Londra’da yayımlanan Financial imes gazetesinin Yahudi örgütlerin liderleri olan Edgar Bronfman ve Cobi Benatoff’un komisyonu İsrail’in kamuoyundaki algılanışı ve Yahudilere yönelik şiddetle ilgili bir raporu sansürlemekle suçladığı mektuplarını yayınlamasıyla başlamıştı.

Yahudi liderler, Avrupa Birliği’nin tavrını “siyasi amaçlı” olmakla suçlamıştı.

XS
SM
MD
LG