Erişilebilirlik

Başkan'ın Göçmenlik Tasarısına İlk Tepkiler Geldi - 2004-01-08


Amerikan göçmenlik yasasında Başkan Bush’un önerdiği köklü değişikliklerden, başta Meksikalı ve Filipinli olmak üzere birçok kaçak işçinin yararlanması bekleniyor. Meksika, Bush’a, kaçak göçmenleri yasal hale getirecek tasarıdan dolayı teşekkür mesajı gönderdi.

Başkan Bush dün, Amerikan yasalarının bu ülkeye çalışmak için gelenlere izin verecek şekilde değiştirilmesi gerektiğini söyleyerek üzerinde aylardır hazırlık yapılan tasarıyı açıkladı. Tasarı, kaçak göçmenlere yasal yoldan çalışma olanağı tanırken ekonomik bir ihtiyacı da karşılamayı amaçlıyor.

Cumhuriyetçi parti içinden de muhalefetle karşılaşması beklenen tasarının kabul edilebilmesi için Başkan’ın Kongre üyeleri üzerindeki nüfuzunu kullanması gerekecek. Kongre üyelerinin önemli bir bölümü kaçak göçmenleri ödüllendirir nitelikte bir yasaya şiddetle karşı çıktıklarını dile getirdi.

Plan, yüzbinlerce kaçak göçmenin yaşadığı Los Angeles’ta şiddetli tartışmalara neden oldu.

Yeni göçmenlik yasa tasarısı Los Angeles’te İspanyolca yayın yapan 34üncü kanalda ilk haber oldu.

Başkan Bush’un hala tasarının ayrıntılarını Kongre ile netleştirmesi gerekiyor, ancak Başkan, düzenlemenin Amerikan ekonomisiyle ilgili basit bir işlem olduğunu öne sürdü.

Başkan, büyüyen Amerikan ekonomisi içinde Amerikalıların beğenmediği yeni çalışma imkanları doğduğunu söyledi.

Programı destekleyenler, yasanın her açıdan kazanç sağladığını düşünüyor. İşverenler aradıkları elemanı bulacak, kaçak göçmenler durumlarını yasallaştıracak... Dahası, uzmanlar bu durumun Meksika ile Amerika’nın ilişkilerini düzelteceğini ve Başkana seçim kampanyasında Latin kökenli seçmenlerin oyunu getirebileceğini belirtiyor.

Los Angeles’ta göçmenlik konusunda avukatlık yapan Meredith Brown, planı destekliyor.

Brown, gerekli belgeleri olmadığı halde bahçelerimizi düzenleyen, çocuklarımıza bakan ve hizmet sektörüne katkıda bulunan birçok insan için planın bir soluk alma şansı verdiğini kaydediyor. Brown, aynı şeyin tarım sektörü için de geçerli olduğunu ve planın ekonomiye katkı da sağladığını vurguluyor.

Öteyandan, Amerika Göçmenlik Reform Federasyonundan Ira Mehlman, Başkanın sunduğu tasarının yasaları ihlal eden kişilere af getirdiğini ve ödüllendirdiğini savunuyor.

Mehlman, bunun kurallara uyanlar ve Amerikalı işçiler için hiç de adil olmadığını belirtiyor.

Kaliforniya’dan Demokrat Kongre üyesi Loretta Sanchez, geçici işçilerin Başkanın belirttiği gibi Amerikalıların çalışmak istemediği işlerde üstelik de daha düşük ücretle çalışabileceğini kabul ediyor.

Ancak bazı Latin sivil toplum kuruluşları, yeni yasanın işverenlere gereğinden fazla güç verdiğini düşünüyor. Tasarıyı reddedenler yasanın suiistimale açık olduğunu ve bu tür yasaların denendiği ülkelerde de başarılı olmadığını savunuyor.

Herşeye rağmen, kaçak göçmenler sorununun gündeme gelmesinden herkes memnun... Şimdi gözler, tasarıya son şeklini verecek olan Kongre’ye çevrilmiş durumda...

XS
SM
MD
LG