Erişilebilirlik

Powell: 'Irak'ın Geleceği İçin Türkiye'yle Yakın Temas Halindeyiz' - 2004-01-06


ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’ta yeni yönetimin kurulması sürecinde Türkiye ile yakın temas halinde olacaklarını açıkladı. Powell, bu açıklamayı yeni Irak yönetiminin, Türkiye’yi rahatsız etmeyecek şekilde kurulmasının sağlanıp sağlanmayacağı sorusu üzerine yaptı.

Powell, şöyle konuştu:

"Kimseyi rahatsız etme ya da karşımıza alma niyetinde değiliz. Elbette, Iraklıları da. 15 Kasım'da belirlenen plan doğrultusunda adımlar attıkça önümüzdeki altı yedi ay içinde sadece Türkiye değil, bölgedeki diğer tüm ilgili komşu ülkelerle de yakın temas halinde olacağız”.

Kürtlerin bir şekilde tarihi kimlerini korumak ve bunu coğrafi bir zemine oturtmak istediklerini vurgulayan Powell ancak Irak’ın bu bölgesinin ülkenin bir parçası olarak kalması gerektiğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı, Bush yönetiminin başından beri Irak’ın tek ve birleşik bir ülke olarak kalması görüşünü savunduğunu, ülke yönetiminin nasıl oluşacağına ise Irak halkının karar vereceğini belirtti.

Colin Powell, Irak Yönetim Konseyinde halen çeşitli temel idari yasa önerileri üzerinde tartışmaların sürdüğünü, hangi çözümün doğru olduğu konusunda şimdiden bir görüş belirtmek istemediğini sözlerine ekledi.

Daha önce de Beyaz Saray sözcüsü Scott McClellan Kuzey Irak’ta Kürtlere özerklik tanınmasına Irak halkının karar vereceğini söylemişti.

Sözcü, 15 Kasım'da Amerika ve Irak Yönetim Konseyi arasında varılan anlaşma gereğince bu tür konularda karar verme yetkisinin Irak halkına ait olduğunu bildirmişti.

XS
SM
MD
LG