Erişilebilirlik

6 Ocak 2004 - 2004-01-06


Amerika’da artan güvenlik önlemleri, Hindistan ve Pakistan liderlerinin buluşması, Afganistan’da yeni kabul edilen anayasaya ilişkin yorumlar ve Irak’ta özyönetime geçiş hazırlıklarında yaşanan sorunlar bugünkü Amerikan gazetelerinin öne çıkardığı gelişmeler. New York Times’ta ise, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 26 Ocak’ta başlayacak olan Amerika ziyaretiyle ilgili bir haber dikkati çekiyor. Gazete, Erdoğan’ın Başkan Bush’la yapacağı görüşmede, Iraklı Kürtlerin kurulacak yeni yönetimde kontrol altında tutulmalarına yönelik güvence talebinde bulunacağını duyuruyor:

"Üst düzey bir Amerikalı diplomat, Amerika’nın önemli bir müttefiki olan Türkiye’nin, Iraklı Kürtlerin, Kürdistan’ın bağımsızlığına yol açabilecek bir şekilde gereğinden fazla bir etkinliğe sahip olmalarını önleyecek bir denge kurulmasını istediğini açıkladı. Adının açıklanmasını istemeyen diplomatın verdiği bilgiye göre, Türk yetkililer Amerikalılarla yaptığı özel görüşmelerde, Irak’ta etnik temel dayalı bir yönetim istemediklerini de söyledi. Aynı kaynak, Bush yönetiminin, Amerika öncülüğündeki koalisyon yönetiminin Bağdat’tan ayrılmasından sonra da Irak’ın bölünmemesi gerektiği görüşüne katıldığını söyledi."

USA Today ise, Irak’ta özyönetime geçişle birlikte uygulamaya konacak geçici anayasa hazırlıklarıyla ilgili bir habere yer veriyor. Gazete, Irak geçici hükümet konseyi’nin, çoğulcu, federal ve parlamenter demokrasiye dayalı bir Irak öngören geçici anayasa üzerinde bir uzlaşmaya varmak üzere olduğunu duyuruyor:

"Oluşturulacak yasalar hem Batı hem de İslam kaynaklarına dayandırılacak. İslam’a yapılacak genel bir gönderme sayesinde çoğunluğu oluşturan Şiiler ve azınlıktaki Sünniler, boşanma ve miras gibi aile hukukuyla ilgili konularda kendi geleneklerini sürdürebilecek. Müslüman olmayanların dini özgürlükleri ve kadın hakları da garanti altına alınacak. Geçici hükümet konseyine bu ay başkanlık eden Adnan Paçacı’nın hukuk danışmanı Faysal İstrabadi, New York Times’ta çıkan ve Kürtlerin 1991’den bu yana olduğu gibi kendilerini yönetmeye devam edeceğini duyuran haberi de doğruladı."

Christian Science Monitor, Gürcistan’da Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili haberinde, eski devlet başkanı Şevardnadze’nin devrilmesinden sonra yaşanan sürecin bu küçük ve yoksul ülke için bir zafer olduğunu belirtiyor. Gazete, bu zaferde, Amerika ile Rusya arasındaki işbirliğinin de etkili olduğu görüşüne yer veriyor:

"Seçimler, Moskova ile Washington’un, küçük bir ülkenin işler bir demokrasiye kavuşma isteğini ortaya koymasını sağlayacak şekilde hassas bir güç dengesi içinde birlikte çalışabileceklerini de gösterdi. Şimdi yeni cumhurbaşkanı Saakashvili’nin ihtiyaç duyduğu şey, Amerika’nın ek para vermesi ve önerilerde bulunması, Rusya’nın da ülkeyi birleştirme çabalarına karışmaması. Saakashvili de, Gürcistan’ı bir bütün halinde tutabilmek için iktidarı özerk bölgelerle daha fazla paylaşmalı ve ekonomiyi kış uykusundan çıkarmalı."

Boston Globe gazetesi ise, Afganistan’da kabul edilen yeni Anayasayı büyük bir başarı olarak değerlendiriyor. Gazete, yıllardır, komünizm, iç savaş ve aşırı dinci yönetim altında yaşayan Afganistan’da yeni anayasa sayesinde halkın iradesinin silahlarla değil siyasal süreçlerle ortaya konacağını belirtiyor:

"Afgan anayasası, azınlıklara kendi bölgelerinde kendi dillerini konuşma hakkı tanıma konusunda olduğu gibi, hukuk ve din konusunda da pragmatizmin bir zaferini temsil ediyor. Bu anlaşmada varolan yurtseverlik ruhunu bir gerçekliğe dönüştürmek için yeni Afgan devletinin, iktidar hırsı içindeki savaş beylerini bir an önce silahsızlandırması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG