Erişilebilirlik

Mars'tan Gelen Görüntüler İnceleniyor - 2004-01-06


Amerikalı uzmanlar, Cumartesi günü Mars gezegenine inen robot aracın dünyaya gönderdiği 3 boyutlu renkli fotoğrafları inceliyor.

Spirit adlı aracın ilk gönderdiği fotoğraflarda, üzeri küçük taş parçalarıyla dolu düz bir alan gözüküyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesine (NASA) göre, araçtaki ölçüm aygıtlarının hiçbiri iniş sırasında zarar görmedi. Araçta Mars kayalarından örnek alıp analiz yapacak çok hassas aygıtlar da bulunuyor.

İndiği bölgede su ve su belirtileri arayacak olan Spirit’in üç ay süreyle çalışması bekleniyor. Spirit’in ikizi Opportunity adlı robot aracın ise bu ay sonuna doğru Mars’a iniş yapması bekleniyor

Mars’a inen Amerikan robot uzay aracı Spirit çektiği 3 buutlu bir fotoğrafı Dünya'ya gönderdi. Bilim adamları birkaç gün içinde çalışmalarına başlayacak aracın incelemesini istedikleri hedefi şimdiden belirledi.

Kaliforniya’daki araştırma merkezinde, Mars’ın kayalarla kaplı geniş yüzeyinin üç buutlu siyah-beyaz fotoğrafını inceleyen uzmanlardan Matt Wallace şöyle diyor: "Kendimi 1950'lerin üç buutlu filmlerini izliyor gibi hissediyorum."

Mars'tan gelen fotoğraflarda ön planda yaklaşık 15 metre uzaklıkta küçük bir krater görülüyor. Uzman Art Thompson, eğer görüntülerde önemli bir değişiklik olmazsa, bilim adamlarının 6 tekerlekli uzay aracını ilk olarak önümüzdeki hafta bu kratere yollayabileceğini söylüyor. Uzman şöyle konuşuyor: "Şekerci dükkanındaki küçük çocuklar gibiyiz. Artık camdan içeri bakmıyoruz. Dükkanın içindeyiz ve hangi tarafa gideceğimize karar vermeye çalışıyoruz."

Mars’a robot uzay aracı, gezegende bir zamanlar yaşam olup olmadığını belirlemek amacıyla su izi bulunup bulunmadığını belirlemek. Uzmanlar robot araç Spirit’in bu amaçla taşıdığı araçların normal olarak çalıştığını belirtiyor ve Mars'tan iyi haberler almaya devam edeceklerini umudediyor.

XS
SM
MD
LG