Erişilebilirlik

Koizumi: 'Riskli Ama Irak'a Asker Göndereceğiz' - 2004-01-05


Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, ülkesinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ülke dışındaki en büyük askeri operasyonuna planlandığı şekilde başlanacağını ve Irak’a asker gönderileceğini açıkladı.

Başbakan yaptığı yeni yıl konuşmasında kamuoyunun bu konudaki kaygılarını gidermeye çalıştı.

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi, ülkesinin Irak’ta demokrasi kurulabilmesi için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. Başbakan yeni yıl konuşmasında, güvenlik risklerine rağmen insani amaçlı birliklerin Irak’a gönderileceğini bildirdi.

Koizumi, Irak’ın güvenli bir yer olmadığını, birliklerin güç ve tehlikeli görevler üstlenebileceğini vurguladı.

Japon hava kuvvetlerinden 15 kişilik bir ekip, Japonya’dan gelecek bin asker için hazırlık çalışmalarını Kuveyt’te yürütüyor. Japon birlikler Irak’ın güneyine Şubat ayından itibaren gelmeye başlayacaklar ve ülkenin yeniden inşa çalışmalarına destek verecekler.

Japon askerler, Japon anayasası uyarınca, cephe gerisinde ve çatışmaların olmadığı yerlerde insani amaçlı hizmet verecek.

Japon parlamentosu geçtiğimiz yıl askerlerin kendilerini savunmak üzere silah taşıyabilmesine olanak sağlayan bir tasarıyı onaylamıştı.

Koizumi Hükümeti kamuoyunun kaygılarını gidermeye çalışıyor. Japon halkı askerlerin ölmesinden ya da Tokyo’ya karşı bir saldırı düzenlenmesinden kaygı duyuyor ve Irak’a asker gönderilmesine karşı çıkıyor.

Mainişi Gazetesinin düzenlediği kamuoyu araştırmasına göre, Japon askerlerinin kayıp vermesi durumunda halkın yüzde 53’ü birliklerin geri çekilmesini istiyor.

Japon ordusu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana cephede görev yapmadı.

Japonya Başbakanı Koizumi, Irak’ta demokratik bir hükümetin kurulmasına yardım ederek ülkesinin dünya barış ve güvenliğine katkıda bulunduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG