Erişilebilirlik

Bush: 'İran'la İlgili Düşüncelerimiz Değişmedi' - 2004-01-02


Başkan Bush, İran’daki deprem kurbanlarına yardım etmeyi doğru olanı yapmak olarak niteledi. Ancak Başkan, İran’a yardım malzemelerinin hızla ulaşabilmesi için hafiflettiği yaptırımların, Amerika’nın bu ülkeye karşı politikasında bir değişiklik anlamı taşımadığını da vurguladı. Bush, bunun olabilmesi için Tahran’ın hala yerine getirmesi gereken birçok koşul bulunduğunu da kaydetti.

Başkan Bush, İran halkına, Amerikalıların acı çeken insanlara karşı yardım elini uzattığını ve dertlerine ortak olduğunu göstermek gerektiğini belirtti. Başkan, bu yüzden yönetiminin, yardım malzemelerini bu ülkeye derhal ulaştırmak için elinden gelen her şeyi yaptığını kaydetti.

Başkan Bush, İran liderlerinin halkının özgürlük isteklerine kulak vermesi, elinde tuttuğu el Kaide teröristlerini iade etmesi ve nükleer silah programına son vermesi gerektiğini söyledi.

Başkan yeni yılın ilk gününde çıktığı avdan sonra yaptığı açıklamada Tahran’ın iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltecek adımları atacağını umduğunu da belirtti. Amerika ile İran arasındaki ilişkiler 1979 yılında bir gurup militanın Amerika’nın tahran Büyükelçiliğini basarak birçok Amerikalıyı 444 gün rehin tutmasından sonra kopmuştu.

Buarada, Washington Post gazetesi, üst düzey bir insani yardım heyetinin İran’a gitmesi için diplomatik girişimlerde bulunulduğunu yazdı.

Tahran’ın olumlu karşılık verirse Senatör Elizabeth Dole başkanlığında bir heyet Bush ailesinden bir kişinin daha katılımıyla İran’a gidecek.

Daha önce Kızılhaç Başkanlığı yapan Senatör Dole, bu yönde dışişleri bakanlığına bir plan sunmuş ve olumlu yanıt almıştı.

İran’a gidecek heyete Bush ailesinden kimin katılacağı açıklanmadı.

XS
SM
MD
LG