Erişilebilirlik

İngiliz ve Meksika Havayollarından Sefer İptali - 2004-01-02


İngiliz Havayolları yeni yılın ilk gününde Londra’dan Washington bölgesine her gün yapılan üç seferden birini dün iptal etti. Bu son haftalarda Avrupa ile Amerika arasında uçak seferi iptallerinin sonuncusu oldu. İngiliz Havayolları’nın sözcüsü şöyle konuştu:

“İngiliz hükümeti 223 numaralı seferinin iptal edilmesini bizden istedi. Bunun güvenlik nedeniyle yapıldığını tahmin ediyoruz. Bununu dışında gösterebileceğimiz her hangi bir sebep yok.”

Çarşamba günü de Londra’dan Washington’a gelen bir İngiliz Havayolları uçağı, havaalanında saatlerce bekletilmiş, yolculardan bazıları sorguya çekilmiş ve bagajları aranmıştı.

Amerika Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın sözcüsü Debbie Wierman, ilgili makamların belli bir tehdit, ya da iddiadan hareket etmediklerini belirtti.

Wierman şunları dedi:

“Yolcu listesinde Amerikalı polis yetkililerinin konuşmak istediği kişilerinki ile aynı olan isimler vardı. Bu bizim açımızdan normal işlerden biridir. Gerekli incelemeyi yaptıktan sonra kaygı duyulacak bir durum olmadığı anlaşıldı.”

Fakat güvenlik önlemlerinin bu derece artırılmış olmasından rahatsızlık duyanlar da var. Washington’a indikten sonra saatlerce bekletilen yolculardan biri, duyduğu hoşnutsuzluğu şöyle dile getirdi:

“Bana göre bu işlem, kanunsuz bir göz altına alma durumudur. Ben bir Amerikan vatandaşıyım ve kendi ülkemde, bunun gerektirdiği muameleyi görmem gerekir.”

Fransız Havayolları da geçen hafta Paris ile Los Angeles arasındaki, karşılıklı altı seferini iptal etti. Çarşamba günü de Meksika Havayolları’nın Amerika’ya olan tarifeli seferlerinden biri, Amerikalı yetkililerin öne sürdükleri güvenlik gerekçesiyle iptal edildi.

Associated Press Ajansının bildirdiğine göre, Meksikalı yetkililer, Amerikalıların kaygıya yol açan durum hakkında kendilerine açık bilgi vermemesinden şikayet etti.

Amerika Ülke İçi Güvenlik Bakanlığı, beş derecede ifade edilen güvenlik alarm derecesini ikinci dereye yükseltmişti.

Ülke İçi Güvenlik Bakanı Tom Ridge, uçakların güvenliğiyle ilgili yeni önlemleri de hafta başında açıkladı. Bunlar arasında, yabancı havayollarının Amerika’ya seferlerinde silahlı özel güvenlik görevlisi bulundurma mecburiyeti de yer alıyor.

XS
SM
MD
LG