Erişilebilirlik

Yeni Yıla Girerken Yine Terör Korkusu - 2003-12-31


Asya-Pasifik ülkelerinde yaşayanlar yeni yıla girmeye hazırlanıyor.

Avustralya’nın Sydney limanındaki kutlamalara enaz bir milyon kişinin katılması bekleniyor. Avustralya, yeni yıla dünyanın en büyük havai fişek gösterisiyle girecek.

Bu arada, yeni yıl kutlamaları sırasında olası terör saldırılarına karşı Güney Asya’da da güvenlik önlemleri arttırıldı.

Büyükelçilikler vatandaşlarını uyararak dikkatli olmalarını ve büyük eğlence merkezlerinden uzak durmalarını istedi.

Endonezya yeni bir bombalı saldırıya karşı 165bin polis görevlisini alarma geçirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marty Natalegawa, iki terör zanlısının hala yakalanmamış olmasının yetkilileri kaygılandırdığını söyledi.

Natalegawa, yakalamaya çalıştıkları birkaç zanlının daha bulunduğunu, bunlardan ikisinin Malezyalı bomba uzmanı olduğunu kaydetti.

Azahari Nurdin ve Nurettin Muhammed’in el Kaide ile ilişkisi olduğuna inanılan, Cemiyet-i İslam örgütüne üye olduğu sanılıyor.

Örgüt, geçen yıl Bali adasındaki bombalı saldırıyı ve Ağustos ayında Jakarta’daki intihar saldırısını planlamıştı. Endonezya hükümeti saldırılarla ilgili olarak bir çok kişiyi tutuklamış, bunlardan 12sini ağır cezalara çarptırmıştı.

Güvenlik önlemleri, üç yıl önce Noel sırasında bir dizi patlamayla sarsılan Filipinler’de de arttırıldı. Manila’daki Amerikan Büyükelçiliği Sözcüsü Karen Kelly, Amerikalıların olası bir terör saldırısına karşı uyarıldığını söyledi.

Sözcü uyarının, Amerika’nın küresel terör uyarısının bir parçası olduğunu belirtti.

Tayland polisi de büyükelçilikler, oteller, otobüs ve tren istasyonları ile turistik yerlerdeki güvenlik önlemlerini arttırdı.

Taylandlı yetkililer, yılbaşı gecesi başkent meydanındaki kutlamalarda görev yapmak üzere bin kişilik ek polis gücü görevlendirildiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG