Erişilebilirlik

Talat: 'Gündemimizdeki Tek Plan Annan Planı' - 2003-12-30


Kuzey Kıbrıs’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen CTP lideri Mehmet Ali Talat Annan planı üzerinde görüşmeyi kabul eden herhangibir partiyle koalisyona gideceklerini söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ta 14 Aralık’ta yapılan meclis seçimleri, adanın geleceği konusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan planı destekleyen ve reddeden partilerin eşit sayıda, 25’er üyelik kazanmasıyla sonuçlandı.

Seçimde en çok oyu alan Cumhuriyetçi Türk Partisi 19 ve yine Annan planını destekleyen Barış ve Demokrasi Hareketi 6 üyelik kazanırken, Annan planının mevcut haline karşı çıkan, iktidardaki Ulusal Birlik Partisi 18 ve aynı çizgideki Demokrat Parti 7 üyelik elde etti.

Cumhurbaşkanı Denktaş, dün hükümeti kurma görevini CTP lideri Mehmet Ali Talat’a verdi.

Talat, yeni hükümetin, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yönündeki Birleşmiş Milletler planı üzerinde görüşmeye hazır olması koşuluyla herhangibir partiyle koalisyona girmeye hazır olduklarını söyledi.

Planın kendileri için başlıca öncelik konusu olduğunu belirten Mehmet Ali Talat şöyle konuştu: “Birleşmiş Milletler planı, gündemimizde olan tek plandır. Kurulacak herhangibir hükümet Annan planı çizgisinde görüşmelere başlamak üzere kurulacaktır. Bizim hedefimiz budur. Türkiye’yle danışmalar yapacak ve genel sekreterden görüşmelere başlamayı ve Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne gireceği Mayıs 2004’e kadar da bu görüşmelere sonuçlandırmayı isteyeceğiz.”

Mehmet Ali Talat, bundan sonra yapılacak barış görüşmelerine Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın, Türk tarafının temsilcisi olarak katılması şeklindeki uygulamaya son vermek istiyor. Denktaş ise Anna planını reddediyor ve planı mevcut şekliyle görüşmelere esas olarak kabul etmenin Kıbrıs Türklerini satmak demek olacağını savunuyor.

Bu arada Ankara’da Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununa görüşmelerle çözüm bulma konusundaki son tutumunu belirleme çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Açıklamada bu hazırlıklar sonunda en üst düzeyde yapılacak değerlendirmelerden sonra Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Denktaş ve diğer Kıbrıslı Türk yetkililerin, Ankara’ya davet edileceği kaydedildi. Türkiye’de ve Kıbrıs Türk kesiminde bugünkü gazetelerde, Türk hükümetinin, Kofi Annan planında yapılmasını isteyeceği değişiklik konusunda çalışmalarını tamamladığı yolunda haberler çıkmıştı.

XS
SM
MD
LG