Erişilebilirlik

Baradey: 'Libya Şeffaf ve İşbirlikçi Davranıyor' - 2003-12-29


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed Baradey, Libya’nın denetimler konusunda son derece şeffaf ve işbirlikçi bir tutum içinde olduğunu açıkladı.

Baradey, Libya’nın nükleer tesislerin ani denetimlere açık olmasını öngören Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın ek protokolüne imza atmış gibi hareket ettiğini kaydetti.

Başkent Trablus’ta açıklamalar yapan Baradey, Libyalı yetkililerin denetçilere uranyumu zenginleştirdikleri teçhizatı gösterdiğini belirtti.

Baradey’e göre, Libya’daki uranyum zenginleştirme programı, daha başlangıç aşamasında. Bununla birlikte, parçalara ayrılarak ambalaj kutularına konulan uranyum santrifüj cihazları oldukça gelişmiş düzeyde.

Muhammed Baradey başkanlığındaki denetim heyeti önceki gün Libya’ya gitmişti. Dün Libya’nın nükleer tesislerinde inceleme yapan denetçiler, daha önce ziyaret edilmemiş 4 tesiste incelemelerde bulunmuştu.

Denetçiler, Libya’da birkaç gün daha kalarak inceleme çalışmalarını sürdürecek. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Baradey ise bugün Viyana’ya geri döndü.

XS
SM
MD
LG