Erişilebilirlik

Japonya Irak'ın Borcunu Silecek - 2003-12-29


Tokyo, Irak’ın Japonya’ya olan 4 milyar Dolarlık borcunun büyük bölümünü silmeyi kabul etti.

Açıklama, bugün, Amerika’nın özel temsilcisi James Baker’ın Japon Başkentindeki temaslarının ardından yapıldı.

Japon Kyoda haber ajansı, hükümetin Irak’ın borçlarının üçte ikisini silebileceğini duyurdu. Irak’a borç veren ülkelerin başında gelen Japonya, diğer ülkelerin de aynı şeyi yapması durumunda Bağdat’ın borçlarının büyük bölümünü silmeyi kabul etti.

Irak’ın Japonya’ya 4 milyar Dolar borcu var. Bu rakam geç ödeme cezalarıyla birlikte 7 Milyar Dolara ulaşıyor.

Paris Klübü diye adlandırılan Irak’a borç veren ülkeler Rusya, Avustralya, Amerika ve İsveç. Irak’ın, bu ülkelere borcu, 40 milyar Dolardan fazla.

Başbakan Junichiro Koizumi, Amerikan özel temsilcisi James Baker’la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, silinecek borcun kesin miktarını belirlemek için, konu üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti. Jepon hükümetinin açıklamasında, Irak’ın özgür ve refah içinde bir ülke haline gelmesi çalışmalarına yardım taahhüdü tekrarlandı.

Irak’ın borçlarının silinmesi için destek turlarına devam eden James Baker da Koizumi ile görüşmesinin başarılı geçtiğini söyledi:

Baker, Irak’ın borçlarının silinmesi için iyi bir ilerleme sağlandığını söyledi. Baker, “Başbakan Koizumi ve Japonya, Irak’ın yeniden inşa çalışmalarında liderliği üstlendi” dedi.

Japonya, Irak’ın yeniden yapılandırılması için borç silinmesi taahhüdünden önce de bölgeye asker gönderdi. Katar ve Kuveyt’e ulaşan ilk birliğin görevi, daha büyük asker sevki öncesinde hazırlık yapmak olacak. Japonya anayasası, ülke dışına çatışma amaçlı asker gönderilmesini yasakladığı için Japon birlikleri cephe gerisi görevlerde bulunacak.

Japonya Amerika’nın önemli müttefiklerinden biri ve borç silme dışında Irak’a 5 Milyar dolarlık hibe ve düşük faizli borçlardan oluşan yardım sözü verdi. Japon ekonomisi güç bir dönemden geçerken, Tokyo’nun bu yardımı son derece büyük önem taşıyor.

XS
SM
MD
LG