Erişilebilirlik

ABD Deprem Felaketinde İran'a Yardım Ediyor - 2003-12-28


Amerika’nın deprem felaketine yardım önermesi diplomatik ilişkileri kesik olan Amerika'yla İran ender görülen, doğrudan resmi temaslardan birinin gerçekleşmesine yolaçtı.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage dün İran’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Cevad Zarif’le görüşerek ne şekilde yardım yapabileceklerini sordu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İran’da yaşanan felaketin böyle bir teması gerekli kıldığını belirtti ve Amerika’nın İran politikasında her hangi bir değişiklik olmadığını açıkladı.

İran, Amerika’nın terörü destekleyen ülkeler listesinde yer alıyor. Başkan Bush bir süre önce İran’ı 'şer mihveri' olarak adlandırdığı üç ülkeden biri olarak göstermişti.

Amerika ayrıca İran’ın kitle imha silahları edinme çabası içinde olduğunu iddia ediyor. İran ise bu iddiayı uzun süre reddettikten sonra geçenlerde nükleer çalışmalarına son vereceğini ilan etmişti.

Amerika’yla İran’ın resmi diplomatik ilişkileri 1979 yılında Humeyni’yi iktidara getiren şeriatçı devrim sırasında Tahran’daki elçiliğin basılarak görevlilerin rehin alınmasıyla birlikte kesilmiş ve yeniden kurulamamıştı.

XS
SM
MD
LG