Erişilebilirlik

Şaron: 'Suriye'nin Teklifini Değerlendiriyoruz' - 2003-12-28


İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Suriye’nin barış görüşmelerine yeniden başlanması yönündeki teklifini değerlendirdiğini açıkladı.

Şaron, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın İsrail’le barış görüşmelerine yeniden başlamaya istekli olduğu sinyalini veren son açıklamasının ciddi olup olmadığını araştırdığını söyledi.

İsrail Başbakanı Şaron, bakanlar kurulunda söz konusu teklifini incelenmeye değer olduğunu söyleyerek, yetkililerden konuyu araştırarak bir öneride bulunmalarını istedi.

Şaron’un bu sözleri, İsrail’in Esad’ın New York Times’la bu ay başında yaptığı röportaja gösterdiği ilk tepkiden tamamen farklı bir yaklaşım içeriyor.

Esad’ın röportajda, Amerika’dan İsrail’le Suriye arasında arabuluculuk çabalarını sürdürmesini istemesi, İsrail tarafından ilk başta Şam yönetiminin Washington’la ilişkilerini geliştirmek istemesi olarak değerlendirilmişti.

Ariel Şaron ise, İsrail’in Suriye’nin gerçek amacını ve bu teklifin samimi mi yoksa Amerika’nın baskıları sonucunda yapılan bir manevra mı olduğunu araştıracağını söyledi.

Şaron, görüşmeleri sürdürme konusunu değerlendirmeden önce, Suriye’nin bazı adımlar atması gerektiğini de belirtti.

Şaron, Lübnan’da en etkili güç olan Suriye’nin, militan İslamcı Hizbullah örgütünü Güney Lübnan’dan çıkarması gerektiğini kaydetti.

Şaron, böylece İsrail-Lübnan sınırına Lübnan ordusunun konuşlanarak, Hizbullah tarafından yerleştirilen ve Yahudi devletini hedef alan füzelerle diğer silahları kaldırabileceğini de sözlerine ekledi. İsrail ile Suriye arasında daha önce yapılan görüşmeler, üç yıl önce, sonuca ulaşmadan sona ermişti.

Aynı yıl babasının yerine iktidara gelen Beşşar Esad, İsrail’e karşı sert bir tavır takınmıştı. Essad bu ay başında yaptığı açıklamalarla, kamuoyu önünde ilk kez, izlediği politikada değişikliklere gidebileceğini gösteren işaretler vermişti.

XS
SM
MD
LG