Erişilebilirlik

Baradei Libya'da - 2003-12-27


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradei, Libya’nın nükleer faaliyetlerini yerinde incelemek üzere Libya’da bulunuyor.

Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ile de görüşecek olan Bradei, bu ülkenin nükleer programına ilişkin son haftalarda yaptığı açıklamaları yerinde değerlendirecek.

Muammer Kaddafi’nin kitle imha silahlarından ve nükleer programına son verme sözünden sonra, Birleşmiş Milletler Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baradei Libya’yı ziyaret ediyor.

Libya’ya hareketinden önce, Reuters'in sorularını yanıtlayan El Baradei, nükleer tesislerini bu ay uluslararası denetime açan Libya'nın, atom bombası yapmanın ilk adımı olan zenginleştirilmiş uranyuma sahip olmadığını belirtti.

El Baradei, "Bu açıdan bakarsak, atom bombası yapmaya yakın gözükmüyorlar, ancak gidip görmemiz ve durumu yerinde anlamamız gerekiyor" dedi.

Görüşmelerde, Libya’nın kitle imha silahları programının ani denetimlere açık olması konusunun ele alınması bekleniyor.

Atom Enerjisi Dairesi Sözcüsü Mark Gwozdecky, geçtiğimiz haftaya kadar kurumdan gizlenen programın mevcut kapasitesini anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Sözcü, Libyalıların basit bir uranyum zenginleştirme programına sahip olduklarını kabul ettiklerini belirtti. Gwozdecky, başka ne tür çalışmaların yapıldığını bilmediklerini ancak mevcut duruma bakılırsa nükleer işlemlerin ilk safhalarında olunduğunu vurguladı.

Sözcü, kurumun, Libya’nın silah nükleer yapımına ilişkin tüm faaliyetlerine son vereceğini ifade etti.

Atom Enerjisi Dairesi, Libya’nın 10 yıldır uranyum zenginleştirme programına sahip olduğunu ve, doğal uranyumun ithaline ilişkin uluslararası kuralları da çiğnediğini belirledi.

Libya, nükleer programına son vermek istediğini söylüyor ve habersiz denetimlere olanak sağlayacak bir ek protokolü kabul edeceğini belirtiyor.

Atom Enerjisi Dairesi denetimlerin gelecek haftadan itibaren başlayabileceğini duyurdu.

Daire Başkanı El Baradei de, yönetim kuruluna Şubat ayında Libya’nın nükleer faaliyetlerine ilişkin bir rapor sunacak.

XS
SM
MD
LG