Erişilebilirlik

'Bush Yeniden Şeçilebilecek Güce Ulaştı' - 2003-12-26


Yapılan son kamuoyu yoklamasına göre, Irak’taki ve ülke ekonomisindeki olumlu gelişmeler sayesinde Başkan Bush’a verilen destek artmaya başladı.

Washington Post ve ABC News tarafından yapılan yıl sonu araştırmasına göre, popülaritesi bütün yıl boyunca inişli çıkışlı bir seyir izleyen Bush, 2004’te yeniden seçilebilecek bir güce ulaştı.

Son kamuoyu yoklamasında Başkan Bush’a destek oranı, Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak yüzde 59’a çıktı. Bu gelişmenin en büyük nedenleri, Saddam Hüseyin’in yakalanması ve ülke ekonomisindeki olumlu gelişmeler.

Beyaz Saray, zorlu geçmesi beklenen 2004 seçiminden başarıyla çıkmaya hazırlanıyor. Ancak Bush, resmi düzeyde siyasi çekişmenin dışında kalmaya çalışıyor. Başkan şunları dedi:

“Biliyorsunuz, seçim dönemi yaklaşıyor ve siyaset için yeterince zaman olacak. İnsanlar ne istiyorlarsa onu tartışabilir. Ama ben işimi yapacağım. Yapacağım şey budur. Bu ülkeyi daha güvenli bir yer yapma görevimi yerine getireceğim ve bu yönde olumlu adımlar attığımıza inanıyorum.”

Kamuoyu yoklaması, gelecek Kasım ayında Bush’a rakip olmak için yarışan dokuz Demokrat arasında en şanslı isim olarak gösterilen eski Vermont valisi Howard Dean açısından da olumlu sonuçlar içeriyor.

Araştırmaya katılan Demokrat Parti üyelerinin Dean’e verdiği destek, Aralık ayında yüzde 20 iken, şimdi yüzde 31’e çıkmış durumda. Diğer Demokrat aday adaylarının hepsinin aldığı destek ise, yüzde onu bile bulmuyor.

Dean, Saddam Hüseyin’in yakalanmasına rağmen, Irak savaşının, dikkatleri teröre karşı mücadeleden gereksiz biçimde uzaklaştırdığı ve Amerika ile müttefikleri arasındaki ilişkilere zarar verdiği görüşündeki ısrar ediyor.

“Bu yeni bir başkan demektir. Şimdiki başkan, kendi yetersizliği yüzünden bu ülkenin ahlaki önderliğine verdiği zararı, hiçbir zaman gideremeyecektir. O, görüş ayrılıklarını kişiselleştirdi ve bu da bir firmayı, bir eyaleti ya da bir ülkeyi yönetirken yapılabilecek ölümcül bir hatadır”.

Ancak son kamuoyu yoklaması Dean açısından olumsuz bazı haberler de içeriyor. Yapılan anket, Başkan Bush’a karşı yarışması durumunda eski Vermont valisinin yüzde 55’e karşı yüzde 37’lik bir destekle kaybedeceğini gösteriyor.

Siyasi gözlemcilerin büyük bir kısmı da, hem ekonomideki hem de Irak’taki durumun düzelmesi halinde her hangi bir Demokrat adayın, Bush’u yenmesinin çok zor olacağı görüşünde.

Virgiana Üniversitesi’nden Larry Sabato, Demokrat’ların şansının ekonomi ile Irak’taki iniş çıkışlara bağlı olduğunu söylüyor:

“Bunlardan en azından birine ihtiyaçları var. Kazanmak için her ikisi de gerekebilir. Ancak kazanmak için bu ikisinden en azından birine ihtiyaçları var. Her zaman olduğu gibi, seçimlere işbaşındaki biri katılırsa, insanların iktidarda olmayan partiyi tercih etmeleri için önce, işbaşındaki adayı reddetmiş olmaları gerekir. Demokratların gerçekten de bunun dışında bir şansı yok.”

Başkan Bush’a verilen destekteki son artışa rağmen, 2003 yılı boyunca kamuoyunun ekonomideki gelişmelerden rahatsızlığı ve Irak’taki Amerikan kayıplarının artması endişenden dolayı bu destek inişli çıkışlı bir seyir izledi. Ancak gelinen bu noktada, Cumhuriyetçiler arasında Bush’un seçimi yeniden kazanacağına dair inanç, giderek artıyor.

New York Daily News gazetesinin Washington büro şefi olan Tom Defrank, Amerika’nın Sesi radyosundaki “Issues in News” programının da düzenli konuklarından.

“Önümüzdeki altı ay içinde, tabii belirtmek gerekir ki bu tamamen Beyaz Saray’ın kendi ifadesi, Irak’ta işler daha iyiye gidecek gibi görünüyor. Bu yüzden Beyaz Saray, Irak’ta ve ekonomide işlerin daha iyiye gitme eğilimine güveniyor ve insanların işlerin yolunda gittiğini düşünmesinin Bush’un yeniden seçilmesi için yeterli olacağına inanıyor. Yaşayıp göreceğiz.”

Cumhuriyetçi Parti içinde rakibi bulunmayan Bush, Eylül ayında New York’ta toplanacak olan Parti kongresinde resmen yeniden aday gösterilecek.

Demokratlar ise dokuz aday arasından birini seçme sürecine, 19 Ocak’taki Iowa delege seçimiyle başlayacak ve diğer eyaletlerdeki seçimlerin tamamlanması Haziran başını bulacak. Demokrat Parti, kendi adayını resmi olarak Haziran sonunda Boston’da yapılacak parti kongresinde belirleyecek.

XS
SM
MD
LG