Erişilebilirlik

Güler: 'El Kaide Bağlantılı Örgüt Çökertildi' - 2003-12-26


İstanbul Valisi Muammer Güler, 15 ve 20 Kasım tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen bombalı intihar saldırılarının Türkiye'de yerleşik ve El Kaide bağlantılı bir örgüt tarafından yapıldığını açıkladı. Vali Güler, bu örgütün tamamen çökertildiğini bildirdi.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'la birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Güler, sinagog saldırılarının yanı sıra, HSBC Bank ve İngiliz Başkonsolosluğu'na düzenlenen intihar eylemlerinin tüm boyutlarıyla İstanbul polisince ortaya çıkarıldığını ve faillerinin belirlendiğini duyurdu. Bazı faillerin yurtdışına kaçtığını kaydeden İstanbul valisi, dört bombalı saldırı sonrası düzenlenen operasyonlar sırasında toplam 159 kişinin yakalandığını, bunlardan 35'inin Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sevkedildiğini belirtti.

Bugün 10 kişinin daha Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne sevkedileceğine dikkat çeken Vali Güler, yeni saldırıların beklenmediğini de sözlerine ekledi. Basın toplantısı sırasında, operasyonlarda ele geçirilen silah, bomba ve patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler de gösterildi.

Bu arada, İstanbul'daki saldırıların ilk talimatını veren kişi olduğu açıklanan Harun İlhan adlı bir zanlıya, bu sabah Beyoğlu'ndaki Neve Şalom sinagogu önünde tatbikat yaptırıldı.

İstanbul’da geçen ay Neve Şalom ve Beth İsrael sinagoglarının yanı sıra, HSBC Bankası ve İngiliz Başkonsolosluğu’na yapılan bombalı saldırıları düzenlediği ve El Kaide örgütüyle bağlantısı olduğu iddia edilen bir grup, emniyet güçlerince tamamen çökertildi. Bu açıklamalar, İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından yapıldı. Vali Güler, “İntihar saldırıları, El Kaide’nin Türkiye’de yapılanmaya çalışan unsurlarınca gerçekleşmiştir,” şeklinde konuştu.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’la yaptığı basın toplantısında konuşan Muammer Güler, bu örgütün, polisin saldırılardan bu yana gerçekleştirdiği operasyonlar sonucu, tamamen çökertildiğini bildirdi. Güler, son operasyonlarda muhtemel saldırıların da önlendiğini açıkladı.

Operasyonlarda yabancı istihbarat servislerinden de yardım alındığına dikkat çeken vali, olayların tüm boyutlarıyla İstanbul polisince ortaya çıkarıldığını ve faillerin tespit edildiğini açıkladı.

Vali Güler, operasyonlar sırasında toplam 159 kişinin yakalandığını, bunlardan 35’inin tutuklanarak Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne sevk edildiklerini belirtti. Sayıları 5 ila 7 arasındaki bazı faillerin halen yurtdışında olduğunu ve aranmakta olduğunu kaydeden vali, 10 kişinin daha, bugün Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne sevk edildiğini, sözlerine ekledi.

İstanbul valisinin bu önemli açıklamaları, dünden beri merakla bekleniyordu. Vali Muammer Güler’in açıklamalarında dikkat çekici diğer bir noktaysa, saldırıları gerçekleştiren El Kaide bağlantılı bu yeni örgütün adına ve üyelerine, daha önce polis kayıtlarında rastlanmamış olmasıydı. Vali Güler, bu örgütün üyelerinin yurt dışında eğitim aldığını da belirtti.

Yeni saldırılar beklenmediği yönünde güvence de veren İstanbul Valisi, bundan sonra olabilecek tüm terör saldırılarının önüne geçildiğini ve yeni bir saldırı yönünde ellerinde sağlam bir istihbarat bilgisi olmadığını kaydetti.

Bu arada operasyonlarda ele geçirilen silah, bomba ve patlayıcı imalinde kullanılan malzemeler de basın mensuplarına gösterildi. Gösterilen bu malzemeler arasında Kalaşnikof tüfekler, çok sayıda tabanca, 8 çuvalı bulan plastik patlayıcı ham maddesi ve elektronik bomba düzenekleri de bulunuyordu. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, önceki dört bombalı saldırıda toplam 6 ton gübre kullanıldığını söylerken, saldırılardan sonra düzenlenen operasyonlarda sonradan ele geçirilen patlayıcılarlaysa, üç yada dört bombalı araç daha yapılabileceğini ifade etti.

Öte yandan, İstanbul’da sabah erken saatlerinde kilit bir zanlıya tatbikat yaptırıldı. İntihar saldırılarıyla ilgili operasyonlar sırasında, Konya’da yakalanan Harun İlhan adlı bu zanlı, bu sabah eli kelepçeli olarak ve yoğun güvenlik önlemleri altında, Beyoğlu’ndaki Neve Şalom sinagogunun önüne getirildi ve oradaki emniyet yetkililerine olaylarla ilgili bilgi verdi. Harun İlhan’ın polisçe alınan ifadesinde, İstanbul’daki saldırıların ilk talimatını veren kişi olduğunu kabul ettiği, basına sızan haberler arasındaydı. Bu zanlı, bugün Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne sevk edilen 10 kişi arasında bulunuyor.

XS
SM
MD
LG