Erişilebilirlik

Çin'de Patlama Kurbanlarına Ulaşılmaya Çalışılıyor - 2003-12-26


Çin’in güneyinde meydana gelen doğalgaz patlamasının ardından, gaz kaçağını durdurma işlemine yarın sabaha kadar ara verdi.

Salı günü meydana gelen patlama sonucu çevreye zehirli gaz yayılmış ve en az 190 kişi yaşamını yitirmişti.

Patlamanın olduğu yerden kilometrelerce öteye yayılan zehirli gazlar bölgeyi insanlar için son derece tehlikeli bir yer haline getirmiş durumda. Arama ve kurtarma faaliyetleri devam ederken bir yerel yetkili, kazadan üç gün sonra hala kurbanlara ulaşılmaya çalışıldığını söyledi.

Yetkili, sağlık ve itfaiye ekiplerinin bölgede bekletildiğini ve kurtarma ekiplerinin sürekli olarak çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Şinhua haber ajansı, mühendislerin gaz kaçağını durdurmaya çalıştıklarını duyurdu ancak ayrıntı vermedi.

Bu arada hastaneler de yanık ve zehirlenmeleri tedavi etmeye çalışıyor. Hükümet, patlamanın beş kilometre çevresinde yaşayan 41 bin kişinin bölgeden tahliye edildiğini açıkladı. Salı günkü patlamanın sondaj çalışmaları sırasında meydana geldiği ve ilk açıklamada 8 kişinin öldüğü duyurulmuştu. Bölgeye yardım görevlilerinin ulaşmasından sonra ölü sayısının tahmin edilenin de üzerinde olduğu görüldü.

Devlet Başkanı Hu Jintao, kurtarma ekiplerinden kurbanları canlı olarak bulmaları için ellerinden gelen tüm çabayı göstermelerini istedi. Patlamaya kesin olarak neyin yol açtığı bilinmezken, yetkililer soruşturmanın devam ettiğini kaydetti. Çin Hükümeti iş kazaları sonucu ölenlerin sayısını azaltmaya çalışırken, Ekim ayında yayınlanan bir rapora göre yılın ilk 10 ayında 11 binden fazla kişi bu tür kazalardan ötürü Çin’de yaşamını yitirdi.

XS
SM
MD
LG