Erişilebilirlik

Türkiye ile İsrail'den Yeni Güvenlik Anlaşması - 2003-12-25


Türkiye ile İsrail istihbarat paylaşımı ve polis eğitimi için yeni bir güvenlik anlaşması imzaladı.

İsrail Güvenlik Bakanı Tzachi Hanegbi anlaşmanın yapıldığını bugün İsrail radyosunda açıkladı. İsrailli yetkililer, işbirliği sayesinde terörle daha iyi mücadele edileceğini söylüyor.

Yeni anlaşma Hanegbi ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından bugün Türkiye’de imzalandı.

İsrail-Filistin savaşı sürerken, İstanbul’da İngiliz ve Musevi hedeflere yönelik saldırılarda geçen ay 60’dan fazla kişi öldü.

Yeni anlaşmaya göre Türkiye ve İsrail terör tehdidi uyarılarıyla ilgili istihbaratı paylaşacak. Ayrıca İsrail ve Türk polisi her iki ülkede de ortak tatbikat yapabilecek. İsrail polisi ilk defa Türk polisinden eğitim alacak.

Anlaşmanın imzalanmasından önce de Türkiye-İsrail arasındaki yakınlaşma İslamcı militanları kızdırmıştı. Geçtiğimiz ay İstanbul’da yapılan saldırıların nedeninin bu olabileceği öne sürüldü.

İsrailli yetkililer, artan terör tehdidine rağmen Musevi devletiyle işbirliği yapan Türk hükümetini cesaretinden dolayı övdü.

İsrail’i, 1948 yılında kurulduktan sonra ilk tanıyan Müslüman ülke Türkiye olmuştu. İki ülke, 1996’da savunma alanında bir işbirliği anlaşması imzalayarak stratejik ittifak kurmuştu.

XS
SM
MD
LG