Erişilebilirlik

Amerika'da Bugün Noel Tatili - 2003-12-25


Bugün Amerika’da Noel tatili. Başkan Bush, Noel’i Washington yakınlarındaki Camp David resmi tatil konutunda ailesiyle birlikte geçiriyor. Bush, Batı Maryland’deki dağlık bölgede bulunan ve sık sık yabancı devlet adamlarını ağırladığı konutta tatili dinlenerek geçiriyor. Bush, Noel’de eşi Laura, üniversitede okuyan ikiz kızları Jenna ve Barbara’yla birlikte. Ayrıca Başkan’ın, eski başkan olan babası George Bush ve annesi Barbara Bush’un da Camp David’de olduğu bildirildi.

Başkan Bush yarın ailesiyle birlikte Teksas’ın Crawford kentindeki çiftliğine geçecek, yeni yıla orada girdikten sonra başkente dönecek.

Noel milyonlarca hrıstiyan tarafından kutlanıyor. İsa’nın doğum yeri olan Beytüllahim’de de Noel kutlamaları yapıldı. Töreni izleyen Amerika’nın Sesi muhabiri Ross Dunn’a göre, İsrail askerleri, katılımı kolaylaştırmak amacıyla kısıtlamaları hafifletti.

İsa’nın doğum günü kutlamaları için bölgede yaşayan Filistinli Hıristiyanlara yalnızca bir avuç hacı adayı katıldı. Bu da Beytüllahim’in din turiziminin merkezlerinden biri olma özelliğini ne derece yitirdiğini gösteriyor.

Geçmişte kent Noel’de Beytüllahim’de onbinlerce hatta yüzbinlerce kişi toplanıyordu.

Özellikle son üç yıldır İsrail ve Filistinliler arasında tırmanan şiddet olaylarının ortasında kalmaktan korkan birçok kişi kente gitmiyor.

Beytüllahim’de düzenlenen açık hava töreninde konuşan Filistinli rahip Riah Ebu el Assal, yine de umut ve uzlaşma mesajı veriyor:

El Assal, gözyaşlarının silinmesi, insanları birbirinden ayıran duvarların yıkılması, halklar arasında güven köprüleri kurulması çağrısında bulundu.

Tören sırasında dini hikayeler okundu, dualar edildi.

Bugün Beytüllahim’deki otellerin neredeyse tamamı boş... Bölgede bu dönemde beklenen turizm patlaması gerçekleşmedi.

Kente gelenler Batı Şeria girişindeki, Beytüllahim’i Kudüs’ten ayıran İsrail kontrol noktasını geçmek zorundalar. Kısa gecikmeler dışında İsrail askerleri bu yıl hacı adaylarının çoğunun kente girişine izin verdi.

Tehlikeyi göze alarak uzaklardan gelen ziyaretçiler izin alarak Beytüllahim’e girmekten dolayı mutluydular. Bazıları, yaşadıkları deneyimin kendilerinde önemli bir iz bırakacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG