Erişilebilirlik

Air France ABD'ye 6 Seferini İptal Etti - 2003-12-25


Fransız Hava Yolları Air France, güvenlikle ilgili güvenilir istihbarat bilgilerine dayanarak, Paris’le Amerika’nın Los Angeles kenti arasında en az 6 uçuşunu iptal etti.

Kararın Amerikalı yetkililerin uçuşlardaki şüpheli şahıslarla ilgili çok sağlam bir istihbaratı Fransız yetkililere bildirmeleri üzerine alındığı bildirildi.

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı, yolcu listesinde şüpheli isimlerin belirlenmesinden sonra Frensız Havayolları’ndan seferlerin iptalini istediğini açıkladı.

Amerikalı yetkililer, El Kaide teröristlerinin Noel döneminde Amerikan hedeflerine saldırılar düzenlemesinden endişe ediyor.

Amerikalı ve Fransız yetkililer, tehdidin niteliği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Reuters haber ajansına açıklama yapan bir Amerikalı yetkili, şüpheli şahıslar arasında bir El-Kaide militanının da bulunduğunu söyledi.

İptal edilen dünkü üç uçuş California eyaletinin Los Angeles kentine yapılacaktı. Diğer iptal edilen üç uçuş ise bugün Los Angeles’tan Paris’e planlanmıştı.

Los Angeles dünyanın en işlek havaalanlarından birine sahip. Bu havaalanı, 11 Eylül 2001’de New York ve Washington’a düzenlenen terör saldırılarının ardından en yoğun güvenlik önlemlerine sahne oluyor.

2000 yılının ilk gününde Cezayir asıllı bir kişinin Los Angeles havaalanında girişmek istediği saldırı önlenmişti. 11 Eylül saldırılarından sonra da alan iki gün süreyle kapatılmıştı. Los Angeles Havaalanı’ndan bu yıl Noel ve yılbaşı döneminde iki buçuk milyon yolcu geçmesi bekleniyor.

Amerika’da geçen Pazar günü terör saldırıları hakkında elde edilen çok sağlam istihbarat bilgileri üzerine, turuncu alarm verilmişti. Bu bilgilerin çoğunun dünyanın değişik yerlerindeki terör zanlısı kişi ve gruplar arasında geçen telefon ya da internet haberleşmesinin izlenmesiyle elde edildiği bildiriliyor. Turuncu alarm, en yüksek alarm düzeyi olan kırmızı alarmdan bir önceki aşama.

Alarm düzeyinin yükseltilmesi nedeniyle Hristiyanların en önemli bayramı olan Noel ile yeni yıl kutlamaları öncesinde ülkede büyük güvenlik önlemleri alındı.

Havaalanlarından köprülere, tünellere ve diğer kitle ulaşım araçlarına kadar her yerde güvenliğin sağlanması için tüm emniyet ve askeri birimler görev alırken, halka günlük yaşamlarını normal olarak sürdürmeleri çağrısı yapıldı.

Amerika’daki yoğun terör korkusunun nedenini İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, ”Stratejik göstergeler, 11 Eylül’denberi en belirgin tehdidin varlığını gösteriyor” diye açıklamıştı.

Amerika’da başta Washington'daki Reagan Havaalanı olmak üzere tüm önde gelen havaalanlarında yolcular sıkı bir aramadan sonra uçağa bindiriliyor. Ayrıca yolcuların, uçuşun ilk yarım saatinde ayağa kalkmalarına izin verilmiyor.

Aramaların yol açtığı gecikmeye rağmen yolcuların, güvenlik korkusuyla şikayetçi olmadıkları bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG