Erişilebilirlik

ABD Kuzey Kore'ye Yine Yiyecek Gönderiyor - 2003-12-25


Amerika, binlerce kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu Kuzey Kore’ye, ek olarak 60 bin ton daha yiyecek yardımı yapacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, gıda bağışının, Birleşmiş Milletler’in acil yardım çağrısına cevap olarak yapılacağını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Gıda programı, ülkelerin katkısı olmadığı taktirde komünist Kuzey Kore’de üç milyon insana yaptığı yardımı kesmek mecburiyetinde kalacağını duyurmuştu.

Amerika bu yılın başında Kuzey Kore’ye 40 bin ton gıda malzemesi bağışında bulundu. Ancak dağıtımı denetleme isteğinin reddedilmesi üzerine, yardım devam etmemişti. Açlığın had aşamaya gelmesi üzerine Amerika gıda yardımına yeniden başlıyor.

Öte yandan Çin’in, Kuzey Kore’ye, nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmelere yeniden katılması için 24 milyon Dolar yardım teklif ettiği bildirildi.

Japon Mayniçi Şimbun gazetesine göre, bu para Kuzey Kore’de yeni bir cam fabrikası kurulması için kullanılacak. Yardımın, ikinci tur görüşmeler sonrasında Kuzey Kore’ye verilmesi planlanıyor.

Kuzey Kore’yi nükleer silah geliştirmekten vazgeçirmek amacıyla Güney Kore, Çin, Amerika, Rusya ve Japonya’nın katıldığı görüşmelerin ilk turu Pekin’de yapılmıştı. Görüşmelerin ikinci turunun da gelecek yıl başlarında yapılması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG