Erişilebilirlik

Asya Amerika'dan Et İthalini Durdurdu - 2003-12-24


Amerika’da ilk deli dana vakasına rastlanmasından sonra birçok Asya ülkesi Amerika’dan et ithalatını durdurdu.

Tokyo’dan Seul ve Singapur’a kadar birçok ülke, Amerika’dan et ithalatını derhal durdurdu. Karar, Amerikan et üreticilerine milyarlarca Dolara mal olabilir.

Deli dana hastalığı, Avustralya’dan sonra dünyanın ikinci büyük et ihraç eden ülkesi olan Amerika’da ilk kez ortaya çıkıyor. Washington eyaletinde bir danaya yapılan tahlil, İngiltere’de yinelenecek ve sonucu en geç beş gün içinde belli olacak. Asya ülkeleri tahlil sonuçlarını beklemedi ve Washington’un açıklamasının hemen ardından Amerika’dan et ithalini askıya aldı. Amerika’dan 2003 yılında 2 milyar Dolarlık et satın alan Japonya ve Güney Kore, İngiltere’den gelecek tahlil sonuçlarının hastalığı doğrulaması halinde et ithalini süresiz durduracaklarını açıkladı.

Buarada, Japonya Sağlık Bakanı Şikara Sakagucci, kamuoyunu yatıştırıcı açıklamalar yaptı.

Bakan, Japon yetkililerin, daha önce alınan etin dağıtımına da izin vermeyeceğini belirtti.

Japonya’da şimdiye kadar 8 deli dana vakasına rastlandı. İlk salgın 2001 Eylül’ünde yaşandı ve et tüketimi büyük ölçüde durdu ancak sonra durum düzeldi.

Bir Japon tüketici zaten kırmızı et yemediğini dolayısıyla Washington’dan gelen haberin kendisini etkilemediğini söylüyor.

Yıl sonu olması nedeniyle daha fazla et satmayı planlayan kasaplarsa bu işin oldukça güç olacağını vurguluyor.

Singapur, Avustralya, Malezya, Tayland ve Tayvan da Amerika’dan et ithalini durdurdu.

Deli dana hastalığı insana geçebiliyor ve beyinde tahribata yol açarak ölümle sonuçlanıyor. Geçmişte çoğu İngiltere’de olmak üzere 130’dan fazla kişi bu hastalık yüzünden öldü.

XS
SM
MD
LG