Erişilebilirlik

Türkiye'de Terörle İlgili Gelişmeler - 2003-12-24


Türk güvenlik birimlerinin Batılı büyükelçiliklerle işyerlerine gönderdiği yazılı mesajda bir grup teröristin yakınlarda komşu ülkelerden Türkiye’ye girdiği uyarısı yapılıyor.

Mesajda, sızan teröristlerin Batılı hedeflere saldırmaya hazırlandığı ve bunun Türkiye’de üçüncü dalga bir terör eylemi olabileceği belirtiliyor. Türk polisi ve Batılı yetkililer İstanbul’da iki sinagogla ardından İngiliz Konsolosluğu ve bir İngiliz bankasına yönelik bombalı intihar saldırılarının El-Kaide tarafından düzenlendiğine kesin gözüyle bakıyor.

Saldırılarla ilgili olarak tutuklanan kişiler, Afganistan’a yaptıkları çeşitli ziyaretlerde Türkiye’deki batılı hedeflere saldırı emrini Üsame bin Ladin’den aldıklarını itiraf etmiş bulunuyor.

Tutuklulardan alınan bilgiler üzerine İstanbul polisi, Mehmet Kuş adlı bir kişiyi gözaltına aldı ve evinde 12 çuval kimyasal gübre buldu.

Polis aynı malzemenin 60 kişinin ölümüyle sonuçlanan geçen ayki saldırılarda kullanıldığını açıkladı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, uyarı mesajının basına sızması üzerine, terör saldırısı hazırlıklarıyla ilgili güçlü istihbarat elde edildiğini açıkladı. Amerikan Associated Press Ajansı’nın bir kopyasını elde ettiği mesaj 22 Aralık tarihini taşıyor. İngiliz Reuter Ajansı da mesajda “Teröristlerin 15 ve 20 kasım tarihlerinde düzenlenen bombalı intihar saldırılarına benzer eylem hazırlıkları içinde olduklarının belirlendiğinin” yazıldığını bildirdi. Mesajda saldırıları düzenleyecek teröristlerden bazılarının Suriye’den Türkiye’ye girdiği, diğerlerininse muhtemelen İran’dan girmeye hazırlandıkları da belirtiliyor.

Yine mesajda teröristlerin hedefleri arasında Batılı kuruluşların yanısıra İstanbul’daki alışveriş yeri Ak Merkez’in de bulunduğu vurgulandı.

İstanbul Emniyet Müdürü, sözkonusu uyarı mesajının yerli ve yabancı kuruluşlarla yapılan özel bir haberleşme olduğunu ve bunu basına sızdıran iki polis görevlisi hakkında soruşturma açıldığını bildirdi.

XS
SM
MD
LG