Erişilebilirlik

Kıbrıs'ta Görüşmelerden Sonuç Çıkmadı - 2003-12-24


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hükümetin kurulması yönünde bugün yapılan görüşmelerden de sonuç alınamadı.

Seçimlerde birbirine yakın oy alan Ulusal Birlik Partisi ve Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin liderlerinin yaptıkları ikinci görüşme de uzlaşma gerçekleşmeden sona erdi. Ulusal Birlik Partisi Lideri Derviş Eroğlu, gelinen aşamada, Kuzey Kıbrıs'ta bir hükümet kurma noktasından uzak olunduğunu söylerken, Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin kendi partisiyle koalisyona sıcak bakmadığını söyledi.

Öte yandan, Ankara'da bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Kuzey Kıbrıs'taki partilerin mümkün olan en geniş tabanlı koalisyonu kurmaları yönündeki çağrısını tekrarladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kuzey Kıbrıs’taki gelişmelere ilişkin, önemli açıklamalarda bulundu. Abdullah Gül, Türkiye’nin Kıbrıs sorununa çözüm için yaptığı çalışmaların devam ettiğini ve gelecek hafta planlanan Bakanlar Kurulu’na kadar yetiştirilmesini ümit ettiğini söyledi. Türkiye’nin Kıbrıs sorununa çözüm için geliştirdiği bu planın ayrıntıları, yavaş yavaş belirginleşmekle birlikte, Dışişleri Bakanı Gül’ün de ifade ettiği gibi, bu hafta içinde tamamlanması beklenmiyor.

Güncel konularda gazetecilere bazı açıklamalarda bulunan Abdullah Gül, Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan siyasi çözümsüzlüğe karşı, seçimlerin yinelenmesi çağrılarına da karşı çıktı. Bakan Gül, kendisi ve Başbakan Erdoğan’ın, Kuzey Kıbrıs’ta mevcut partilerin, mümkün olan en geniş taban içinde, bir koalisyon hükümetini kurmalarını arzu ettiğini kaydetti. Dışişleri Bakanı aynı zamanda, tahminen gelecek hafta içinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve hükümeti oluşturacak parti yada partilerin genel başkanlarının, Ankara’ya davet edileceğini bildirdi.

Bu arada, seçimlerin üzerinden on gün geçen Kuzey Kıbrıs’ta, hükümetin kurulması yönündeki görüşmelerden, bugün de bir sonuç alınamadı. Yaşanan siyasi krizi aşma çabaları çerçevesinde, bugün ikinci kez bir araya gelen Ulusal Birlik Partisi Lideri Derviş Eroğlu ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Lideri Mehmet Ali Talat’ın görüşmesinden, bir uzlaşma çıkmadı. Görüşmelerden sonra ilk açıklamayı yapan Derviş Eroğlu, şu anda gelinen aşamanın bir hükümet kurma noktasından uzak olduğunu ifade etti. Eroğlu aynı zamanda, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin kendi partisiyle koalisyona da sıcak bakmadığını kaydetti.

Görüşmelerden sonra yapılan en çarpıcı açıklamaysa, Cumhuriyetçi Türk Partisi Lideri Talat’tan geldi. Kendisine hükümeti kurma görevi verilmesini ısrarla yineleyen Mehmet Ali Talat, Mayıs 2004’e kadar bir çözüme varılması gerektiğini vurgularken, “Bize vakit kaybettirenler, bu sokaklarda yürüyemeyecekler, halk içine çıkamayacaklar,” şeklinde konuştu. CTP Lideri Talat, kısa bir süre içinde çözüme ulaşılamaması durumunda, seçimlerin 60 günlük süre beklenmeden, Ocak ayında yinelenmesi gerektiğini de ifade etti, ve partisinin ikinci bir seçimden zaferle çıkacağını öne sürdü.

Öte yandan, haftalardır Kıbrıs konusuyla meşgul olan Ankara’da, yoğun bir diplomasi gündemi de yaşanıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği, Amerika ve Kıbrıs’ta görevli büyükelçileri bugün Ankara’da bir araya geldi. Yarınsa, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığında toplanmaları bekleniyor. Yıllık olağan çerçevede düzenlenen ve Avrupa Birliği’yle Kıbrıs konularının ele alınacağı bu değerlendirme görüşmelerine, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinde görevli büyükelçilerinin yanı sıra, Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Lefkoşe Büyükelçisi Hayati Güven ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi temsilcisi Ümit Pamir de katılıyor.

XS
SM
MD
LG