Erişilebilirlik

Libya'nın Sürpriz Kararına Dünyanın Tepkisi - 2003-12-20


Uluslararası toplum Libya’nın kitle imha silahları geliştirmekten vazgeçme kararını memnuniyetle karşıladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İsrail’den Libya örneğini izlemesini istedi. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Mahir, İsrail’in adını vermedi ancak Ortadoğu ülkelerinin nükleer silah geliştirme programlarına son vermelerini istedi.

İsrailli yetkililer de Libya’nın kararını övdü. İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Libya’nın uluslararası topluma katılmak için adım attığını söyledi. Nükleer silah programını 10 yıl önce bitiren Güney Afrika, Libya’nın eyleminin Afrika kıtasını nükleer silahlardan temizlemek için örnek oluşturduğunu kaydetti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, tehlikeli silahların dünyada yayılmaması konusunda ülkesinin uluslararası diyalog ve işbirliğini desteklediğini kaydetti. Japon hükümeti sözcüsüyse, Libya’nın kararının nükleer silahların yayılmasını önlemede bir aşama olduğunu belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin de Libya’nın kararı sayesinde uluslararası topluma tekrar katılabileceğini söyledi ancak 1989’da bombalanan Fransız uçağında yakınlarını kaybedenlere tazminat verilmesi için Libya’nın müzakereleri tamamlaması gerektiğini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ise Kaddafi’yi, büyük bir liderlik örneği gösterdiğini söyleyerek övdü.

XS
SM
MD
LG