Erişilebilirlik

Bush: Libya Kitle İmha Silahlarını Yok Edecek - 2003-12-20


Başkan Bush, Libya'nın, bütün kimyasal, nükleer ve biyolojik silahlarını ortadan kaldırmayı kabul ettiğini açıkladı.

Bu beklenmedik açıklama Libya'yla Amerika ve İngiltere arasında dokuz aydır yapılan gizli görüşmeleri izliyor.

Başkan Bush Libya'nın kararını Amerika'nın güvenliği ve dünya barışı açısından çok önemli bir gelişme olarak niteledi. Başkan şöyle dedi:

"Libya hükümeti bu gerekli adımları atar ve ciddi olduğunu gösterirse bu iyi niyetli davranışı karşılık bulur. Libya uluslar topluluğu içinde yeniden güvenli ve saygın bir şekilde yer alabilir ve zaman içinde Amerika'yla çok daha iyi ilişkiler geliştirebilir."

Bush Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada kitle imha silahlarına sahip olan ya da olmak isteyen diğer ülkelerin de önünde bir tercih bulunduğunu; Ya yüksek bir bedel ödeyerek uluslararası alanda yalnız kalacaklarını ya da bu silahlardan vazgeçip vatandaşlarına daha iyi bir yaşam sağlamak için Amerika'nın yardımına güvenebileceklerini söyledi.

Bush yönetiminin önde gelen yetkilileri Libya'ya uygulanan Amerikan yaptırımlarının kaldırılması yönünde herhangibir karar alınmamış olduğunu belirtmekle birlikte Başkan Bush'un açıklaması, Libya her türlü nükleer faaliyeti hakkında bilgi verdiği takdirde yaptırımların kaldırılacağı yönünde oldu.

Libya'nın, Nükleer Malzemenin Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın kurallarına uymayı, nükleer tesislerini derhal denetime açmayı ve menzili 300 kilometreyi aşan ve yarım ton'dan ağır başlık taşıyabilen balistik füzelerini ortadan kaldırmayı kabul ettiği bildiriliyor. Libya lideri Muammer Kaddafi de Trablusgarp'da yaptığı Afrika ve Orta Doğu ülkelerini kitle imha silahlarından vazgeçmeye çağırdı. Kaddafi, Libya'nın bunu uluslararası barışı korumak ve terörle kitle imha silahlarından arınmış bir dünya yaratmak için istediğini söyledi.

Başkan Bush bunu kitle imha silahlarının teröristlerin eline geçmesini önleme yönünde önemli bir adım olarak niteledi. Bush, bu silahları imha eden ülkelerin Amerika'yla daha iyi ilişkilere sahip olacağını söyledi.

Bush Libya'nın geçmişte sorunlar yarattığını ve bu nedenle Amerika ile İngiltere'nin, Libya'nın verdiği sözü yerine getirmesini dikkatle izleyeceğini de belirtti. Başkan şöyle konuştu:

"Libya bugün açıkladığı vaadleri yerine getirmeli ve teröre karşı savaşa tam olarak katılmalıdır."

Bush yönetiminin yüksek düzeydeki bir yetkilisi Libya'nın tesislerini Amerikalı denetçilere açtığını söyledi. Yetkili yapılan inceleme sırasında Libya'nın elinde hardal gazı stoku ve uranyum zenginleştirme aygıtları olduğunu gördüklerini bildirdi.

Yetkili, Libya'nın silah programının, Washington'un tahmin ettiğinden daha gelişmiş olduğunu belirtti. Aynı yetkiliye göre Libya, uzun menzilli Scud füzeleri geliştirme konusunda Kuzey Kore'yle işbirliği yaptığını da kabul etti.

Yetkili, Libya'nın geçen Mart ayında Amerikalı ve İngiliz yetkililerle görüşmeye başlamasında Irak savaşının etkisi olup olmadığı yolundaki bsr soruya karşılık, Trablusgarp'ın mutlaka Irak'taki gelişmelerin farkında olduğunu ancak Libya yetkilileri tarafından doğrudan böyle bir bağlantı kurulmadığını söyledi.

Libya’dan bir heyet, nükleer programın sona erdirmek üzere Birleşmiş Milletler silah denetim yetkilileriyle görüşmek üzere bugün Viyana’ya gitti.

XS
SM
MD
LG