Erişilebilirlik

Iraklı Polislere Yanlışlıkla Ateş Açıldı - 2003-12-20


Irak polisi Amerikalı askerlerin, ülkenin kuzeyinde devriye gezen ve haydut olduklarını sandıkları polislere yanlışlıkla ateş açtığını bildirdi.

Kerkük’ün güneyinden geçen bir yol üzerindeki kontrol noktasında dün meydana gelen olayda üç polis öldü, ikisi de yaralandı.

Polis ve diğer güvenlik güçleri Irak’taki en tehlikeli görevlerden birini yapıyor.

Koalisyon karşıtı isyancılar, araçlara yerleştirdikleri bombalar ya da el bombalarıyla karakollara sık sık saldırı düzenliyor.

Koalisyon yetkilileri, Mayıs ayının başından beri Irak’ın güvenlik hizmetlerinde çalışan 116 görevlinin öldürüldüğünü belirtti. Yayınlanan bazı haberlere göreyse ölü sayısı 250 civarında.

Bir sözcü, koalisyonun, Irak’ın güvenlik hizmetlerinde çalışan bazı görevlilerin maaşlarına zam yapacağını açıkladı. Açıklama, yeni kurulan Irak ordusuna ilk katılanların yaklaşık yarısının ücretlerinden memnun olmamaları nedeniyle görevden ayrılmasının ardından yapıldı. Yeni ücretler henüz bildirilmedi ancak koalisyon yetkilileri, görevin içerdiği tehlikeler nedeniyle maaşı “tehlike ücreti ” olarak adlandırıyor.

Öte yandan, Saddam Hüseyin’in Baas partisi yetkililerine karşı Necef’te birçok saldırı düzenlendiği bildirildi. Irak polisi, alışveriş yapan bir kişinin yaylım ateşi nedeniyle öldüğünü kaydederken, başka bir saldırıda da motosiklet kullanan silahlı kişilerin ateş açması sonucu eski bir Baas partisi yetkilisinin yaralandığı belirtildi.

Yetkilinin, Körfez Savaşı’nın ardından 1991’de çıkan Şii ayaklanmasını bastırmada görevli olduğu tahmin ediliyor. Polis, yetkilinin 5 yaşındaki oğlunun da öldürüldüğünü kaydetti.

Necef, Şii Müslümanların kutsal kentlerinden biri. Son haftalarda bu kentte eski Baas Partisi üyesi pek çok kişi öldürüldü.

XS
SM
MD
LG