Erişilebilirlik

İnsan Kaçakçılığına Karşı Eğitim Programı - 2003-12-17


Birleşmiş Milletler Narkotik ve Suç Bürosu (UNODC), insan kaçakçılığına karşı güvenlik güçleri için bugüne dek görülmemiş bir eğitim programı başlattı. Birleşmiş Milletler, güney doğu Avrupa’da yürütülen programın dünya çapında da benzer stratejiler için örnek oluşturacağı düşüncesinde.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) uzmanlarıyla birlikte çalışan Birleşmiş Milletler yetkilileri, insan kaçakçıları hakkında delillerin toplanması ve kurbanlara yardım konularında polise ve kaçakçılıkla mücadele birimlerindeki müfettişlere yol gösteren iki kitapçık hazırladı.

Kitapçıklardan biri, insan kaçakçılarıyla ve kurbanlarla genelde ilk karşılaşan kişiler olan sıradan polislerin becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Diğer kitapçık ise, bütün mesailerini insan kaçakçılığıyla mücadeleye veren görevliler için hazırlanmış.

Birleşmiş Milletler Narkotik Bürosu eğitim programını güney doğu Avrupa için hazırlamış olmasına rağmen, kitapçıkların özellikle güneydoğu Asya, Latin Amerika, Orta Doğu ve Afrika gibi diğer bölgelere de uyarlanabileceğini düşünüyor.

Eğitim programı, bu hafta Viyana’da 13 güneydoğu Avrupa ülkesinden gelen üst düzey hükümet yetkililerinin katıldığı bir toplantıda ele alındı.

Birleşmiş Milletler’e göre, insan kaçakçılığında transit ülkelerin başında Arnavutluk, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Karadağ ve Ukrayna geliyor.

Birleşmiş Milletler, insanların en fazla Ukrayna, Moldova, Bulgaristan ve Romanya’dan kaçarak aralarında Yunanistan ve Türkiye’nin de bulunduğu ülkelere gittiklerini belirtiyor.

İnsan kaçakçılığının temel amacı ise, cinsel istismar; ve kurbanların büyük bir kısmı da genç kadınlarla çocuklardan oluşuyor. Ancak Birleşmiş Milletler’e göre, erkekler de, özellikle Moldova’lı erkekler zorla boğaztokluğuna çalıştırılmak üzere Rusya ve Batı Avrupa’ya kaçırılıyor.

Uluslararası insan kaçakçılığı uzmanı ve eski İngiliz polis yetkilisi Paul Holmse, Güneydoğu Avrupa için geliştirilen stratejinin küresel bir örnek oluşturabileceği düşüncesinde.

“Şimdi herkesin gözü Güneydoğu Avrupa’ya çevrilmiş durumda. Dünyanın görev yaptığım diğer bölgelerinden bunu biliyorum. İnsanlar ‘tamam ortada bir sorun var, bunu nasıl çözeceğiz’ diye düşünüyor. Ve giderek daha fazla sayıda insan, sadece yaşadıkları sorunun boyutu açısından değil, buna karşı geliştirilen çözüm yollarını da görmek için Güneydoğu Avrupa’yı izliyor.”

Holmes, Birleşmiş Milletler’in başlattığı programın insan kaçakçılığı gibi sınır ötesi suçlarla mücadelede güvenlik güçlerinin daha hızlı tepki göstermesine yardımcı olacağını belirtti. Ancak Holmes, asıl çözümün kitapçıklardaki tavsiyelerin pratiğe geçirilmesi olduğunu da vurguladı.

XS
SM
MD
LG