Erişilebilirlik

Denktaş Parti Liderleriyle Görüşüyor, Weston Kıbrıs'ta Temaslara Başlıyor - 2003-12-17


Kuzey Kıbrıs'ta yeni hükümeti kurma çalışmaları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve parlamentoya seçilen siyasi partilerin liderleri arasındaki görüşmeler sürerken, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Özel Koordinatörü Thomas Weston, bugün Ada'ya gidiyor. Yarın Denktaş'la görüşecek olan Weston'un Cuma günü öğleden sonra Ankara'ya geçmesi bekleniyor. Weston, Ankara ziyareti çerçevesinde Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal ile bir araya gelecek. Ankara’nın Kuzey Kıbrıs’taki son gelişmeler doğrultusunda Amerikalı temsilciyi bilgilendireceği de öğrenildi.

Amerikalı diplomat, Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye'yi kapsayan gezisine dün Atina'da başladı. Weston Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'yla görüştü ve KKTC Cumhurbaşkanı telefonla arayarak "masaya oturun" mesaji verdi. Weston, Pazar günü Kıbrıs’ta yapılan seçim sonuçlarında ortaya çıkan tabloyu, “Kıbrıslı Türklerin çözüm ve Avrupa Birliği lehinde oy verdikleri” şeklinde değerlendirmişti. Seçimlerin arkasından Denktaş’la bir telefon görüşmesi de gerçekleştiren Weston, Kıbrıslı Türk liderden, Annan planında yapmak istedikleri değişiklikleri belirlemesini istemiş ve uzlaşmak için bu kez masaya oturmalarını beklediğini söylemişti.

Bu arada, Ankara'da Kuzey Kıbrıs'taki son gelişmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kıbrıs'ta "şu veya bu parti" şeklinde bir seçim yapmasının söz konusu olmadığını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Diriöz, haftalık olağan basın toplantısında, gerek Ankara, gerekse Lefkoşe’de Ada’daki son gelişmelerin ışığında istişarelerin olmasının doğal olduğunu söyledi. Gazetelerde yer alan ve Kıbrıs’ta seçimi kazanan parti liderlerinin Türkiye’ye davet edileceği yolundaki haberleri de spekülasyon olarak niteleyen Dışişleri sözcüsü, Kıbrıs’a Türkiye’den bir heyet gönderileceği yolundaki haberleri de doğrulamadı. Toplantıda, Kıbrıs’a Türkiye’den bir heyet gönderilse bile bunun hükümet kurma çalışmalarıyla bir ilgisi olmayacağı vurgulandı. Hüseyin Diriöz aynı zamanda, Ankara’nın Kıbrıs’taki gelişmelere göre her türlü hazırlığı yapmakta olduğunu da sözlerine ekledi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in yakalanmasını da basına değerlendırdi. Sözcü Diriöz, Saddam’ın yargılanması sürecinin hukuki ve siyasi boyutları olduğunu, bu sürecin Irak’ta gerçek hukuk düzeninin yerleşmesine katkı sağlamaya hizmet etmesini beklediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG