Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'Saddam'ı CIA Sorgulayacak' - 2003-12-17


ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Saddam Hüseyin’in ülkesinin kitle imha silahlarının nerede saklı olduğunu bilmesi gerektiğini ifade etti.

Ancak Rumsfeld, bu konuda ele geçirilen Irak liderinden fazla bir işbirliği beklemediğini belirterek, kayıp silahların aranmasına bir süre daha devam edileceğini sandığını söyledi.

Rumsfeld, Saddam Hüseyin’in Irak’ın kimyasal ve biyolojik silahlarının akıbetini bildiğinden fazla şüphesi olmadığını söyledi ve "Gerçekten de biliyor olması lazım.” dedi.

Ancak Rumsfeld, Pentagon’da açıklama yaptığı basın mensuplarına, devrik Irak liderinin ani bir tavır değişikliğine giderek işbirliği yapacağı ve Amerika’nın Irak’a savaş açmasının temel nedenlerinden biri olan kayıp kitle imha silahları hakkında bildiklerini anlatacağı konusunda fazla umutlu olmadığını da sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı Rumsfeld, Amerikan ve koalisyon güçlerinin, Saddam’ı Tıkrit yakınlarında gözden uzak bir çiftlik kulübesinin bahçesinde küçük bir delikte bulmalarını sağlayan istihbarat bilgisini ele geçirmeden önce, devrik Irak liderini aylarca aradıklarını hatırlattı. Bakan şöyle konuştu:

“Düşünün ki, on binlerce insanı öldürebilecek miktarda biyolojik silah da aynı deliğe sığabilir. Bu yüzden bir başkasını veya silahlar gibi bir başka şeyi bulmak da aslında Saddam Hüseyin’i bulmak kadar zor.”

Rumsfeld, basın toplantısında, Saddam Hüseyin’i sorgulama görevinin Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü CIA’ye verildiğini de açıkladı. Ancak bir CIA sözcüsü, Saddam Hüseyin’in sorgusu sırasında Irak’ın kitle imha silahlarına sahip olduğu iddialarını reddettiği yönündeki haberlerle ilgili bir yorum yapmaktan kaçındı.

Sözcü, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, söz konusu silahların bulunması yönündeki çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Rumsfeld, devrik Irak liderine yasal olarak savaş esiri statüsü tanınıp tanınmayacağı konusunun belirsiz olmasına rağmen, savaş esirleriyle aynı haklardan yararlandığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG