Erişilebilirlik

Bağdat Caddelerinde Kutlamalar - 2003-12-15


Irak’ın devrik devlet başkanı Saddam Hüseyin, dün gece doğum yeri olan Tikrit’in yakınında, saklandığı yerde ele geçirildi.

Irak’taki Koalisyon Geçici Yönetimi Başkanı Paul Bremer ve Amerikan Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ricardo Sanchez, düzenledikleri ortak basın toplantısında, Saddam Hüseyin’in yakalanmasından sonra çekilmiş olan video bandı gösterdi. Videoda Saddam, uzun sakallı, bakımsız ve yorgun görünüyor, Saddam Hüseyin’in ağzından, DNA genetik kimlik tesbiti için tükrük örneği alındığı gösteriliyor. Koalisyon yetkilileri, Saddam Hüseyin’in, sakalı traş edildikten sonraki resmini de basın toplantısı sırasında yayınladı.

Paul Bremer, “Bayanlar, baylar, yakaladık...” diye başladığı basın toplantısında Saddam Hüseyin’in yerel saatle 20:30 civarında Tikrit yakınındaki bir çiftlik evinde, bir duvarın gerisinde üzeri samanla kapatılmış, yaklaşık iki metre derinlikteki bir çukurda ele geçirildiğini bildirdi.

Bremer ve Sanchez, Saddam Hüseyin’in direniş göstermeden yakalandığını ve açıklanmayan bir yere götürülerek hapsedildiğini söyledi. General Sanchez, operasyon sırasında hiç ateş edilmediğini, Saddam Hüseyin’in kendisini yakalayan askerlerle işbirliği yaptığını, konuştuğunu ve üzerinde 750 bin Dolar bulunduğunu bildirdi.

Basın toplantısı sırasında videonun gösterilmesi üzerine bazı Iraklı gazeteciler ayağa kalkarak “Saddam’a ölüm” diye bağırdı.

Basın toplantısına katılan Irak Geçici Yönetim Konseyi üyelerinden Adnan Paçacı, 14 Aralık’ı Irak’ın bağımsızlık günü olarak ilan edeceklerini söyledi. Paçacı sorular üzerine, Saddam Hüseyin’in Irak’ta kurulacak özel bir mahkeme tarafından yargılanacağını söyledi.

Amerikalı yetkililer, Saddam’ın yakalandıktan sonra söyledikleri ve kendisiyle birlikte yakalandığı bildirilen diğer iki kişinin kimlikleri konusunda bilgi vermeyi reddetti.

Bağdat’ın kuzeyindeki Tikrit’te yapılan operasyona yaklaşık 600 Amerikan askerinin katıldığı bildirildi. Yetkililer, operasyonun, alınan bir istihbarat üzerine, yaklaşık 90 dakika gibi kısa bir süre içinde düzenlendiğini söyledi. Bazı haberlerde operasyona Kürt peşmergelerin de katıldığı belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG