Erişilebilirlik

Saddam Hüseyin'in Yakalanmasına Tepkiler - 2003-12-15


Bush yönetimi Saddam Hüseyin’in geçmişte işlediği suçlar nedeniyle mutlaka adalet önüne çıkması gerektiğini bildirdi.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, yakalanan devrik Irak liderinin Cenevre Konvansiyonu çerçevesinde insani muamele göreceğini söyledi.

Başkan Bush da Saddam Hüseyin’in yakalanmasından hemen sonra yaptığı açıklamada Irak’taki karanlık ve acı dönemin artık sona erdiğini, milyonlarca Iraklı’ya adil yargı hakkını tanımayan Saddam Hüseyin’in adalet önüne çıkarılacağını söyledi.

Saddam Hüseyin’i yakalayan Amerikalı askerlerin komutanı, devrik Irak liderinin kendisini yakalayan askerlerle pazarlık yapmaya çalıştığını söyledi.

Amerikalı Albay Brian Reed’e göre, Saddam Hüseyin askerlere Irak’ın lideri olduğunu ve pazarlık yapmak istediğini söyledi. Askerler de Saddam Hüseyin’e, Başkan Bush’tan selam getirdiklerini söylediler.

Öte yandan Asya ülkeleri Saddam Hüseyin’in yakalanmasını Irak halkının yeniden egemenliğine kavuşmasında önemli bir adım olarak niteledi. Avustralya ve Japonya devrik Irak liderinin yakalanmasını memnunlukla karşılayan Asya ülkeleri arasındaydı. Ancak Japonya Savunma Bakanı Shigeru İshiba, devrik Irak liderinin yakalanmasının Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerine yönelik saldırıları durdurmayacağını kaydetti.

Endonezya Dışişleri Bakanı da Irak halkının egemenliğine daha çabuk kavuşacağını kaydetti. Çin de Irak’ın artık barış ve istikrarı daha çabuk yakalayabileceğini umduğunu bildirdi.

Başkan adayları dahil Amerikalı politikacılar, Saddam Hüseyin’in yakalanmasını memnunlukla karşıladı.

Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain, Saddam Hüseyin’in hem Irak’ta hem de, işlediği suçlar Irak sınırlarını aştığı için Lahey’de Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanmasını istedi.

Demokrat Parti Başkan adaylarından Senatör John Kerry, Başkan Bush’u bu fırsattan yararlanarak dünyayı Irak’la ilgilenmeye ve Amerika’nın üzerindeki yükün azaltılmasını sağlamaya çağırdı.

Irak savaşına şiddetle karşı çıkan Demokrat başkan adayı Howard Dean de Amerika’nın Irak’taki mücadeleye uluslararası nitelik kazandırması gerektiğini söyledi. Senatör Joseph Lieberman ise Dean’ı eleştirdi, savaş olmasaydı Saddam Hüseyin’in hala iktidarda ve dünyayı tehdit etmekte olacağını savundu.

Demokrat başkan adaylarından, Irak savaşını gereksiz gören Emekli Orgeneral Wesley Clark, Saddam Hüseyin’in yakalanmasının Irak’ta şiddeti azaltacağı umudunu dile getirdi.

Bu arada Bağdat’ta iki araca yerleştirilen bombaların patlaması üzerine 10 polis memuru öldü, en az 6 polis de yaralandı. Patlamalardan ilki başkentin kuzeyinde ikinciyse batısında meydana geldi.

Bağdat’ın batısındaki saldırıya tanık olan polis memurları, aracın içindeki saldırganın da patlamada öldüğünü bildirdi.

XS
SM
MD
LG