Erişilebilirlik

BM Genel Sekreteri'nden Irak Çağrısı - 2003-12-12


Perşembe günü Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder ile görüşen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Washington yönetimine, Irak’ın yeniden yapılandırılmasına yönelik ihalelere katılmalarına izin verilen ülkelerle ilgili kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulundu.

Annan, ABD'nin Irak’taki ihalelere sadece koalisyona katılan ülkelerin girmesine izin verme kararının uluslar arası ilişkilere ve Irak’ın gelecekteki istikrarına zarar vereceğini söyledi.

Genel sekreter, Amerikan yönetiminin bu yasağı kaldırmak için gerekli adımları atacağına inandığını belirtti.

“Bu kararın kaldırılması veya uygulanması yine kararı alanlara bağlı bir olay, ve ben bu konuda bir şeyler yapılacağını umuyorum. Kararın talihsiz olduğunu düşünüyorum. Uluslararası uzlaşmayı yeniden sağlamanın, birlikte çalışmanın ve Irak’ta istikrarı sağlamak için çabalarımızı birleştirmenin zamanı olduğuna inanıyorum”.

Annan, çabaların bölünmesi yerine birleştirilmesi çağrısında bulundu. Avrupalı bir çok uzman da, Amerika’nın Avrupa ülkelerinden Irak’ın borç yükünü hafifletmesini istediği bir dönemde alınan bu kararın, yeni yeni yumuşamaya başlayan savaşla ilgili gerginliği yeniden artırdığı düşüncesinde.

Almanya Başbakanı Schroeder de, Annan’ın sözlerine destek vererek, kararın fazla anlamlı olmadığını söyledi.

Schroeder, savaş sonrasında Irak’ın yeniden yapılandırılmasının herkese düşen bir görev olduğunu belirtti.

Söz konusu yasak, yaklaşık 18 nokta 6 milyar dolarlık Irak ihalelerine, sadece Saddam Hüseyin’i devirmek için Amerika öncülüğünde başlatılan savaşa destek veren ülkelerin firmalarının katılmasına izin veriyor. Savaşa karşı çıkan Almanya, Fransa ve Rusya’daki şirketlerin ihalelerden dışlanması öngörülüyor.

Amerika’nın bu kararı, söz konusu üç ülkenin yanı sıra, Avrupa Birliği’nin de tepkisini çekti. Avrupa Birliği, Amerika’nın bu kararının uluslar arası politikaları ihlal anlamına gelip gelmediğini inceleyeceğini açıkladı.

Avrupa’nın eleştirilerini reddeden başkan Bush ise, Amerikan halkının, sadece Irak’ta kendi insanlarının hayatını tehlikeye atan ülkelerin şirketlerinin bu ihalelerden yararlanmasını istediğini söyledi.

XS
SM
MD
LG