Erişilebilirlik

'65 Milyon Kız Çocuğu Okula Gönderilmiyor' - 2003-12-12


Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF, dünyada 65 milyon kız çocuğunun okula gönderilmediğini açıkladı.

UNICEF’in Cenevre’deki merkezinin yayınladığı, Dünya Çocuklarının Durumu adlı raporda, kız çocuklarının okula gitmesinin yoksulluğu azalttığı vurgulandı.

Çocuk Fonu, kız çocukları temel eğitimden mahrum kaldıkça, yoksulluğun dünya yüzünde azaltılmasının mümkün olmadığını bildirdi.

UNICEF, kız çocuklarının okula gitmesinin önündeki engellerin kaldırılmasından herkesin yarar göreceğini kaydediyor.

Birleşmiş Milletler kalkınma hedefine göre yoksulluğun 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltılması planlanıyor.

UNICEF Başkanı Carol Bellamy, kız çocuklarının temel eğitim alamaması durumunda bu hedeflere ulaşılamayacağını söylüyor:

"Temel eğitim alan bir kız çocuğunun, daha sağlıklı yetiştiğini belirtiyor. Bu kişi çocuklarını da daha sağlıklı yetiştiriyor, aile planlaması yapıyor ve 5 yaşın altında ölen çocukların sayısı da azalıyor. Temel eğitim almış kadınlar, hayatlarıyla ilgili daha isabetli kararlar alabiliyor, sömürü ve şiddete daha az hedef oluyor. Bu kişiler ve aileleri AIDS gibi hastalıklara karşı daha bilinçli olduğu gibi, ekonomik açıdan da daha az sorun yaşıyor."

UNICEF’in raporuna göre, kız çocuklarına yapılacak küçük bir yatırım bile kat kat geri dönüyor.

UNICEF’in tahminlerine göre 120 milyondan fazla çocuk temel eğitim alamıyor ve bunların büyük bölümü de kızlar. Durumun en kötü olduğu bölgeyse orta ve güney Afrika. Bu bölgede okula gönderilmeyen kız çocuklarının sayısı 1990 yılında 20 milyon iken, 2002 yılında 24 milyona çıktı.

Carol Bellamy, kızlarını okula göndermeyen aileler için en büyük engelin kültürel nedenlerden çok okul masrafları olduğunu belirtiyor:

Bellamy, Kenya’yı örnek veriyor; "Bu ülkede çocuklara uygulanan kayıt masraflarının kaldırılması sayesinde, 1,5 milyon daha kız ve erkek çocuk okula kaydoldu." diyor.

Rapor, kayıt ücretlerinin tümüyle kaldırılmasını istiyor. Öneriler arasında, okullarda kız ve erkek öğrencilere ayrı tuvaletler tahsis edilmesi ve okulların yerleşim merkezlerinin yakınına inşa edilmesi de yer alıyor.

XS
SM
MD
LG