Erişilebilirlik

Erdoğan ve Gül AB Zirvesi İçin Brüksel'e Gidiyor - 2003-12-11


Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, öğle saatlerinde Brüksel’de bekleniyorlar.

Başbakan, Avrupa Liberal Grup toplantısında ve Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil edecek. Başbakan Erdoğan’ın başta Tony Blair olmak üzere liderlerle resmi ikili görüşmeler yapacağı bildiriliyor. Dışişleri Bakanı Gül'ün ise, son günlerde Kıbrıs konusunda yaptığı ileri sürülen açıklamalarıyla Türkiye’de tepki çeken genişleme sorumlusu Günther Verheugen ile görüşeceği açıklandı.

Türk heyetinde bulunan Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış ile Başbakan’ın dış ilişkilerden sorumlu danışmanı ve parti başkan yardımcısı Şaban Dişli de zirve çerçevesinde gerçekleştirilecek üst düzey toplantılarda Türkiye’yi temsil edecekler.

Türkiye’nin üyelik yolundaki önemli kilometre taşlarından biri olmasa da Brüksel’de başlamasına saatler kalan Avrupa Konseyi toplantısı, halk diliyle liderler zirvesi yine de Ankara açısından önem taşıyor. Kıbrıs’ın Türk kesiminde Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde Brüksel’den gönderilecek mesajın içeriği ve tonu merak uyandırmaya devam ediyor. Gerçi ortada bir taslak metin var. Ama yine de Türk hükümeti yetkililerinin son dakika girişimleri ile rötuşa uğraması olasılığı da yok değil.

Toplantılarda Türkiye’yi Başbakan Tayip Erdoğan başkanlığında bir heyet temsil ediyor. Erdoğan liderler düzeyinde, Dışişleri Bakanı Gül diğer meslektaşlarıyla, Meclis Uyum Komisyonu başkanı, Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış ve AKP Genel Başkan yardımcısı Şaban Dişli de konsey vesilesiyle düzenlenecek toplantılara katılacaklar.

Başbakan Erdoğan’ın öğleye doğru Brüksel’e varması bekleniyor. Erdoğan ayağının tozuyla önce Belçika Başbakanı Guy Verheoefstadt’ın Avrupa Liberal Grup üyesi ülkelerin liderlerine vereceği öğle yemeğine katılacak. Erdoğan’ın onur konuğu olarak davet edildiği belirtilse de, Hıristiyan Demokratlardan üyelik konusunda umduğunu bulamayan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin liberallere üyeliğinin söz konusu olabileceği Brüksel’de konuşulmuyor değil. Avrupalı liberaller Türkiye’ye şu an belki de sosyalistlerden çok daha fazla ve açık destek veriyorlar.

Başbakan ve beraberindeki heyet akşam yemeğini de Türkiye’nin Avrupa Birliği nezdindeki Büyükelçisi Oğuz Demiral’ın konutunda yerli ve yabancı konuklarla birlikte yiyecek. Dışişleri Bakanı Gül’ün Brüksel’deki ilk teması, yarın (Cuma) zirve başlangıcı öncesinde Günther Verheugen ile olacak. Başbakan Erdoğan’ın şu ana kadar açıklanan resmi tek görüşmesi İngiliz meslekdaşı Tony Blair ile. Cuma akşamı İngiltere’nin Konsey’deki delegasyonunda gerçekleşeceği bildirilen görüşmede Irak, son İstanbul saldırıları, Kıbrıs, Türkiye’nin üyelik süreci gibi önemli konuların görüşüleceği haber veriliyor. Başbakan Erdoğan’ın bu arada Almanya, Fransa, Belçika gibi Irak’taki ihalelerden dışlanan ülkelerin liderleriyle de görüşeceği tahmin ediliyor. Bu ülkeler dışlanma kararında bir değişiklik olmadığı takdirde Türkiye’deki ortaklıkları aracılığıyla Irak pastasından yine de pay almayı umuyorlar. Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyet, zirvenin son günü kapanış oturumlarına katıldıktan sonra Türkiye’ye dönecek.

XS
SM
MD
LG