Erişilebilirlik

ABD'de Grip Hızla Yayılıyor - 2003-12-11


Amerika’da sağlık görevlileri, alışılmadık bir grip salgınıyla mücadele ediyor. Salgın nedeniyle ölenlerin sayısı bazı bölgelerde giderek artarken, grip aşısı stokları da hızla eriyor.

Eylül ayında Teksas’ta başlayan grip vakaları, hızla batıdaki diğer eyaletlere yayıldı. Hosuton’daki Teksas Çocuk Hastanesi’ne, normalde sonbahar ve kış aylarında haftada ortalama 10 grip vakası gelirken, bu yıl Ekim ayında bu sayı rekor düzeye çıkarak haftada 129’a ulaştı. Grip vakaları daha sonra yeniden normal seyrine döndü, ancak hastalığın yayıldığı diğer eyaletlerde de benzer salgınlar ortaya çıktı.

Colorado’da, grip vakaları ortalamanın iki katına çıkarak altı bini geçti. Denver’daki Colorado Halk Sağlığı Dairesi'nden Lori Maldonado salgından özellikle çocukların etkilendiğini açıkladı:

“Bugüne kadar dokuz ölüm vakası oldu. Ölenler 14 ay ila 15 yaş arasındaki çocuklardı. Geçen yıl bize iki çocuk ölümü bildirilmişti, bu rakamla kıyaslandığında bu yılki sayı geçmiş yılların çok üstünde.”

Eyalet sağlık yetkililerinin halkı, çocukların ve 50 yaşın üzerindekilerin aşı olmaları konusunda uyardığını belirten Maldonado, enfeksiyona karşı dirençleri zayıf olduğu için gribin özellikle çocuklarla yaşlıları tehdit ettiğini söyledi.

Bu arada grip aşısı bulmak giderek daha da zorlaşıyor. Geçen yıl 95 milyon doz grip aşısı üreten ilaç firmaları ellerinde aşı kalması üzerine bu yıl sadece 83 milyon doz aşı üretti. Yeni aşı üretmek ortalama dört ay sürdüğü için uzmanlar, şu anda aşı üretimine başlamanın yararı olmayacağını çünkü birkaç ay içinde grip mevsiminin sona ereceğini söylüyorlar. Federal yetkililer, yine de ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere Avrupa’dan ek aşı bulmaya çalışıyor. Sağlık yetkilileri ise salgının yakında hızını yitirmesini bekliyor.

Lori Maldonado, Colorado’da daha kötü olayların yaşanma ihtimalinin ortadan kalkmış olabileceğine dair bazı belirtiler olduğunu kaydediyor:

“Acil servis doktorlarından bu hafta gelen raporlar, grip vakalarında bir azalma yaşandığını gösteriyor. Bu gelişmenin, salgının doruk noktasına ulaştığı anlamına gelip gelmediğini henüz bilmiyoruz ancak belirgin biçimde grip vakaları sayısında bir azalma görüyoruz.”

Ancak kuzeybatıdaki Washington’dan doğudaki Massachusetts’e kadar bir çok eyalette grip salgını daha yeni başlıyor. Şimdiye kadar en az 13 eyalet, hastalığın patlak verdiğini ilan etti. Doktorlar ise vaka sayısının normalin üstünde olmasına rağmen bunun salgın anlamına gelmediğini söylüyor.

Buna karşılık her grip mevsiminde olduğu gibi bu yıl da asıl kaygı verici şey, bir anda bütün dünyaya hızla yayılabilecek bir grip türünün ortaya çıkması ve küresel bir salgına yol açması ihtimali. 1918 ve 1919’da grip nedeniyle, 500 bini Amerika’da olmak üzere 20 ila 50 milyon kişi hayatını kaybetmişti.

Salgın sona erdiğinde dünya nüfusunun üçte biri grip nedeniyle yatağa düşmüştü. Modern aşı programlarının uygulamaya konmasından sonra bile grip can almaya devam etti.

1960’larda Asya’da başlayan grip salgınları bütün dünyaya yayılarak, bir buçuk milyon insanın ölümüne ve sağlık harcamaları ile üretimdeki düşüşler nedeniyle 32 milyar dolarlık bir zarara yol açtı.

XS
SM
MD
LG