Erişilebilirlik

ABD Genelkurmay Başkanı: 'Irak'ta Biz Kazanıyoruz' - 2003-12-10


ABD Genelkurmay Başkanı, Irak’ta Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin devrik Saddam Hüseyin rejimine bağlı güçlere karşı yürütülen savaşı açık bir şekilde kazanmakta olduklarını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgneral Richard Myers, Irak’taki koalisyon güçlerinin isyancılara karşı yürüttükleri savaşta her geçen gün daha iyi bir noktaya geldiklerine ilişkin hiçbir şüphesinin olmadığını belirtti ve “Açıkça belirtmeliyim ki, biz kazanıyoruz. Yani, net bir şekilde biz kazanıyoruz.” dedi.

Pentagon’da gazetecilere açıklamalarda bulunan General Myers, Amerikan askerlerinin büyük bir çoğunluğunun da aynı düşüncede olduğunu ifade etti. Myers, karşılaştığı 21 yaşındaki yaralı bir askerin sözlerini buna örnek olarak gösterdi:

“O asker bana kendini bir rock yıldızı gibi hissettiğini söyledi; 'Gittiğim her yerde çocuklar ve yetişkinler benimle fotoğraf çektirmek istiyordu' dedi.”

Ancak General Myers, yine de sorunların çıkacağını belirterek, zaferin kolay kazanılmayacağını söyledi. Aynı basın konferansında konuşan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld de, Irak’ın hala tehlikeli bir yer olduğunu kaydetti.

Rumsfeld’in Irak’ta genel olarak güvenliğin sağlanması konusunda ilerleme olup olmadığı yönündeki bir soruya verdiği cevap, General Myers’ın açıklamalarına kıyasla daha ihtiyatlıydı:

“Eğilimin bu yönde olduğunu söylemek için çok erken olduğunu düşünüyorum. Bekleyip görmek gerek. Amerikan silahlı kuvvetlerinin uyguladığı taktik, teknik ve izlenen süreçteki düzenlemelerin ne kadar etkili olduğunu görmek için, önümüzdeki ay, hatta gelecek iki-üç ay boyunca yaşanacakları görmemiz gerek.”

General Myers Irak’taki Amerikalı komutanların koalisyon güçlerini hedef alan bomba imalatçılarını bulmak için, istihbarat bilgilerinden giderek artan fazla yararlanmaya başladıklarını söyledi.

Myers, Iraklı milislerden özel bir birim oluşturulduğunu da belirterek bu birimin, koalisyon güçlerinin, aralarında Irak’a giren yabancı savaşçıların da olduğu teröristlere karşı mücadelesine destek vereceğini ifade etti. Ancak Myers, bu birimin gücü ve operasyonlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.

XS
SM
MD
LG