Erişilebilirlik

'Teknoloji Açısından En Yaratıcı Ülke ABD' - 2003-12-10


102 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın teknoloji açısından en yaratıcı ülkesi Amerika. Türkiye bu araştırmada 56’ncı sırada yer alıyor.

Dünya Ekonomik Forumu, Dünya Bankası ve Paris dışındaki işletme okulu INSEAD tarafından hazırlanan raporda, dikkat çeken bir başka saptama da, zengin ve yoksul ülkeler arasındaki teknolojik uçurumun kapandığı yönünde.

Rapora göre, ABD'nin listede ilk sırada yer almasının nedenlerinden birisi, Amerika’daki özel ve kamu kuruluşlarının enformasyon ve komünikasyon teknolojisinin kullanma biçimi.

Üç yıldır yayımlanan raporda, ABD ayrıca, bilimsel araştırma yapan kuruluşların ve alınan yeni patentlerin sayısıyla da dikkat çekiyor.

Rapora göre, ilk 10 ülke arasında ABD'den sonra Singapur, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Kanada, İsviçre, Norveç, Avustralya ve İzlanda yeralıyor. Almanya 11'inci, Yunanistan 36'ncı sırada.

INSEAD’da, işletme ve teknoloji konusunda ders veren ve raporu hazırlayanlar arasında yer alan Soumitra Dutta, bu yılki araştırmanın olumlu gelişmelere işaret ettiğini söyledi.

Dutta şöyle dedi:

“Yaptığımız araştırmaya göre, enformasyon ve komünikasyon teknolojilerinin gelişmiş ülkelerdeki kullanımı ve yaygınlığıyla azgelişmiş ülkelerdeki kullanımı ve bu teknolojilere ulaşım imkanı arasındaki fark azalıyor. Bu gelişmeyi biraz daha yakından incelememiz gerekiyor, ancak öyle görünüyor ki, azgelişmiş ve gelişmiş ülkelerde başlattığımız çabaların en azından bir kısmı bugün meyvesini veriyor.”

Raporda, enformasyon ve komünikasyon teknolojilerinin kullanımının, hala ekonomik büyümenin kalkınmayı hızlandırma umudunun en önemli motorlarından biri olduğu belirtiliyor. Raporun en önemli bölümlerinden biri de, her bir ülkenin komünikasyon teknolojisini kullanmaya ne kadar hazırlıklı olduğunu gösteren “bilgisayar ağına hazırlık endeksi”.

Dünya Bankası’nın program müdürü Bruno Lanvin bu endeksin önemini şu sözlerle açıklıyor:

“Bu yılki raporda, bilgisayar ağına hazırlık endeksi dendiğinde , soyut bir göstergeden sözetmediğimizi ısrarla vurguladık. Aslında bu endekse bakarken, ticarette ve diğer alanlarda, gelir yaratmanıza, rekabete ve başarıya katkıda bulunacak, istihdam yaratmanıza yardımcı olacak araçlara bakıyorsunuz. Ya teknolojiye ya da sağlık ve eğitime yatırım yapılacağı ikilemi yanlış bir ikilem. Olaylara böyle bakmak doğru değil.”

Endekste, 45’inci sırada bulunan Hindistan, enformasyon teknolojisindeki başarısıyla diğer gelişmekte olan ülkeler arasında dikkat çekiyor.

Endekste 37’inci sırada yer alan Güney Afrika ise, 25 Afrika ülkesi arasında birinci durumda. Güney Afrika’yı 40’ıncı sıradaki Tunus, 43’üncü sıradaki Mauritius (Moritanya) ve 55’inci sıradaki Botswana izliyor. Türkiye endekste 56’ncı sırada yeralıyor.

XS
SM
MD
LG